Ministrii de finante din zona Euro au demonstrat din nou ca amana o actiune decisiva, folosind o decizie pe termen scurt in loc sa abordeze problemele financiale ale Greciei, scrie Frederic Simon in analiza sa din Euractiv.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

O criza imediata a fost amanata pana in luna iulie a acestui an, dar problemele fundamentale ale Greciei raman. De aceasta data, criza nu este cauzata de presiunea pietei. "FrankenGreece" si-a indeplinit tintele fiscale si bugetul are din nou surplus primar, macar pe hartie.

Euro a ajutat la crearea acestui "monstru", dar acum Germania constituie problema. Refuza sa se alinieze cererilor FMI de atenuare a datoriei nationale, ingrijorata de faptul ca platitorii germani de taxe vor purta din nou cea mai mare parte din povara datoriei.

Merkel este acum in cursa pentru al patrulea mandat. In acest moment, nimeni nu vorbeste despre al patrulea pachet de salvare, dar aceste lucruri au obisnuinuta de a evolua pe neasteptate.

Un sondaj de opinie care urma sa fie publicat miercuri de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung plaseaza coalitia conservatoare a cancelarului Angela Merkel mai bine decat social-democratii din SPD, in intentiile de vot la alegerile generale din Germania, care vor avea loc la toamna, citeaza Agerpres. Conservatorii dispun in prezent de 33% din intentiile de vot, iar SPD, de 30,5%, conform sondajului Allensbach, citat de Reuters.

Duminica, un alt sondaj prezenta SPD pe primul loc.