Liderul Partidului Libertatii din Olanda (PVV, de extrema-dreapta), Geert Wilders, si-a lansat sambata campania pentru alegerile parlamentare din luna martie cu un atac contra a ceea ce el a numit "gunoaiele marocane", despre care a spus ca ar trebui sa paraseasca Olanda pentru "a o reda poporului olandez", relateaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Geert WildersFoto: Agerpres/EPA

"Gunoaiele marocane in Olanda... evident, nu toti sunt gunoaie, dar multi dintre ei da; ei ne fac periculoase strazile, in principal tinerii, iar acest lucru trebuie sa se schimbe", a declarat Wilders in fata presei, inainte de a participa la un miting electoral in orasul Spijkenisse, situat la sud de Rotterdam.

Liderul de extrema-dreapta olandez este dat favorit in sondajele de opinie inaintea alegerilor din 15 martie, cand olandezii sunt chemati la vot pentru a-si desemna reprezentantii in forul legislativ.

"Daca vreti sa va recuperati tara, daca vreti sa faceti din Olanda o tara pentru olandezi, tara voastra, atunci votati Partidul Libertatii!", a spus Wilders.

Conform celor mai recente sondaje, PVV ar urma sa obtina 24-28 dintre cele 150 de mandate de parlamentar, cu 2-4 mai multe decat actualul partid aflat la putere in Olanda, formatiunea liberala a premierului Mark Rutte.

In cazul in care va castiga scrutinul, Wilders va face mari eforturi pentru a putea forma guvernul, in contextul in care majoritatea marilor formatiuni au respins posibilitatea de a participa la o coalitie guvernamentala alaturi de PVV.