Fondatorii Mossack Fonseca, cabinetul de avocatura aflat in centrul scandalului Panama Papers, au fost arestati joi in orasul Panama, iar procurorul general panamez a lansat o ancheta cu privire la presupuse legaturi pe care acestia le-ar avea cu scandalul de coruptie Lava Jato din Brazilia, relateaza News.ro citand The Guardian.

Panama PapersFoto: Rise Project

Juergen Mossack si colegul sau Ramon Fonseca, un fost consilier al presedintelui panamez Juan Carlos Varela, au fost retinuti si incarcerati intr-un post de politie din capitala, in noaptea de joi spre vineri, in vederea continuarii interogatoriului vineri, a declarat pentru presa avocatul lor Elias Solano.

Procuratura panameza a efectuat joi perchezitii la sediul Mossack Fonseca.

Procurorul general Kenia Porcell a declarat, intr-o conferinta de presa, ca detine informatii potrivit carora Mossack Fonseca ar fi "o presupusa organizatie infractionala dedicata ascunderii activelor monetare de origine suspecta".

Ea a spus ca reprezentantul brazilian al cabinetului ar fi fost insarcinat sa ascunda documente si sa elimine dovezi de la cei implicati in activitati ilegale anterioare in legatura cu scandalul Lava Jato.

In total 109 redactii din 70 de tari, coordonate de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie, au avut acces la o masa de informatii fara precedent care proiecteaza o lumina cruda asupra lumii opace a finantelor offshore si paradisurilor fiscale.

Cele 11,5 milioane de fisiere dezvaluite in aprilie 2016 provin din arhivele cabinetului panamez Mossack Fonseca - specializat in inregistrarea societatilor offshore - din perioada 1977-2015. Aceasta este cea mai mare scurgere de informatii exploatata vreodata de presa.

Panama Papers arata ca, in afara de mii de anonimi, numerosi sefi de stat, miliardari, nume mari din sport, celebritati sau personaliztati vizate de interdictii internationale au recurs la aranjamente offshore pentru a-si disimula activele.

Ancheta panameza ar cauta eventuale legaturi cu firma braziliana de inginerie Odebrecht, potrivit agentiei Reuters, citata de ziarul britanic.

Ramon Fonseca, partener la Mossack Fonseca, a dezmintit ca firma sa ar avea vreo legatura cu Odebrecht, care a recunoscut ca a mituit oficiali din Panama si din alte tari pentru a obtine contracte guvernamentale in regiune in perioada 2010-2014.

"Mossack Fonseca nu are nicio relatie cu Odebrecht si nici cu vreo alta companie Lava Jato", a declarat Fonseca pentru presa, referrindu-se la companii implicate in ancheta cu acest nume, in centrul careia se afla compania petroliera braziliana de stat Petroleo Brasileiro SA.

"Se folosesc de mine pentru ca sa distraga atentia", a spus el.

Fonseca l-a acuzat totodata pe presedintele panamez Juan Carlos Varela ca a primit in mod direct bani de la Odebrecht, cea mai mare companie de inginerie din America Latina.

"El (Varela) mi-a spus ca a acceptat donatii de la Odebrecht, pentru ca nu se poate bate cu toata lumea", a declarat Fonseca fara sa ofere alte detalii.

Varela a negat, intr-o conferinta de presa, ca a primit donatii de la Odebrecht. El a anuntat ca va face publice vineri toate donatiile din campanie.

Odebrecht nu a raspuns imediat unei solicitari de a comenta cu privire la aceste informatii, scrie The Guardian.