Guvernul columbian si Armata de Eliberare Nationala (ELN), ultima gherila activa in aceasta tara, au deschis marti in Ecuador negocierile de pace pentru a pune capat unui conflict armat care dureaza de peste o jumatate de secol, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Masa negocierilor dintre guvernul national al Columbiei si Armata de Eliberare Nationala se instaleaza in Ecuador", a declarat reprezentantul guvernului de la Quito, Juan Meriguet, in cursul ceremoniei de deschidere a acestor tratative, in apropiere de Sangolqui, la circa 30 de kilometri de capitala tarii.

Sefii delegatiilor de negociatori ai guvernului columbian, Juan Camilo Restrepo, si ELN, Pablo Beltran, au asistat la deschiderea acestor discutii, vizand instaurarea unei "paci complete", a reamintit Juan Meriguet, dupa acordul semnat in noiembrie cu gherila Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC, marxisti).

In afara Ecuadorului, reprezentanti ai celorlalte cinci tari garante ale acestui nou proces de pace - Brazilia, Chile, Cuba, Norvegia si Venezuela - au fost, de asemenea, prezenti la ceremonie care este o urmare a celor trei ani de discutii pregatitoare desfasurate in secret intre guvernul presedintelui Juan Manuel Santos si ELN, gherila inspirata de revolutia cubaneza si care mai numara in prezent aproape 1.500 de luptatori.

Discutiile propriu-zise urmeaza sa inceapa miercuri cu usile inchise pentru o sesiune de 45 de zile. Sesiunile urmatoare vor fi organizate pe rand de celelalte tari garante, cu exceptia Norvegiei.

Columbia doreste sa semneze un acord de pace cu ELN pentru a pune capat unui conflict armat care dureaza din anii 1960 si a implicat vreo 30 de gherile, paramilitari de extrema dreapta si forte de ordine, facand cel putin 260.000 de morti, peste 60.000 de disparuti si 6,9 milioane de persoane deplasate.