O petitie, semnata de mai mult de 1,5 milioane de persoane, cerea luni anularea vizitei de stat a lui Donald Trump, prevazuta in 2017 in Regatul Unit, dar prim-ministra britanica Theresa May a refuzat sa cedeze, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Am trimis o invitatie (...) acesta invitatie este mentinuta", a declarat, la finalul zilei, May, intr-o conferinta de presa la Dublin.

In timp ce aceasta se afla in capitala irlandeza, zeci de mii de manifestanti, potrivit unei surse din politie, s-au reunit in fata resedintei sale londoneze, cu scandari precum "Rusine Theresa May" si pancarte proclamand: "Nu rasismului, nu lui Trump".

"Ma pronunt ferm contra vizitei lui Trump, sunt de asemenea dezamagita de raspunsul guvernului (britanic) la actiunile sale, comparativ cu cel al altor lideri europeni", a declarat pentru AFP Annette Connors, o manifestanta de 41 de ani.

Mai multe alte demonstratii au fost organizate in tara, in special la Manchester sau Edinburgh.

Euforia s-a stins rapid in Regatul Unit dupa mandria oamenilor de a-si vedea prim-ministrul devenind primul conducator strain ce a fost primit vineri la Washington, de noul presedinte al SUA.

Refuzul, intr-un prim moment, al sefei guvernului conservator de a critica decretul presedintelui american Donald Trump privind imigratia a declansat un torent de proteste.

Un comunicat al Downing Street a corectat lucrurile in noaptea de sambata spre duminica. Dar, pentru multi, raul era deja facut, iar doamna May a continuat sa fie acuzata, chiar si in propria tabara, ca a sacrificat drepturile omului in beneficiul "relatiei speciale" cu Washingtonul.

Emily Thornberry, insarcinata cu Afacerile Externe in cadrul opozitiei laburiste, si-a exprimat regretul ca Theresei May i-au trebuit "38 de ore pentru a avea curajul de a spune ceea ce toata lumea a spus inca de vineri".

Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, a reafirmat ca el considera decretul anti-imigratie a lui Donald Trump o "eroare", dar a subliniat de asemenea "importanta cruciala" a legaturilor dintre Londra si Washington.