Cel putin 20 de pompieri au murit dupa ce o cladire de 17 etaje s-a prabusit la Teheran. Un incendiu a cuprins etajele superioare ale cladirii si dupa patru ore imobilul s-a prabusit. Au existat surse care spun ca numarul mortilor ar putea fi de 75, insa cele mai recente informatii oficiale indica peste 20 de morti. Blocul construit acum 55 de ani gazduia un centru comercial, dar si diverse ateliere de croitorie si stand-uri ce vindeau haine si incaltaminte.

Cladire prabusita la TeheranFoto: AGERPRES

UPDATE La ora Romaniei 17.30 AFP il cita pe primarul Teheranului, Mohammad Bagher Ghalibaf, care a spus ca in prezent este confirmata moartea a peste 20 de pompieri care au fost prinsi sub daramaturi.

Reuters scrie ca cel putin 25 de pompieri au ramas sub daramaturi, iar numarul ranitilor este de 78, din care 45 sunt pompieri. Autoritatile au trimis armata sa ajute la operatiunile de salvare, dar se estimeaza ca ele vor dura cateva zile fiind vor trebui inlaturate bucati mari de beton si partile de metal indoite de incendiu.

Blocul turn a fost construit acum jumatate de secol de un afacerist iranian de origine evreiasca. Cladirea era atunci cea mai inalta din capitala Iranului.

Incendiul ar fi pornit la etajul noua, in jurul orei locale 8.00 cand in cladire nu erau cumparatori si nici multi angajati. Cladirea s-a prabusit patru ore mai tarziu cand focul a ajuns la ultimul etaj.

Presa locala scrie ca au mai fost incendii in cladire.

Reprezentanti ai pompierilor spun ca in cladire nu se respectau normele de siguranta, nu existau extinctoare, iar multe magazine de haine blocau scarile. Deswi managerii au fost atentionati in repetate randuri, nimic nu s-a schimbat.

Numele Plasco vine de la compania omului de afaceri Habib Elghanian care a dispus ridicarea cladirii. Elghanian a fost executat dupa Revoloutia Islamica din 1979, fiind acuzat de spionaj. Dupa caderea Sahului evreii au fost izgoniti din Iran, desi aveau un rol important in economia tarii