Ministrul francez al Afacerilor externe, Jean-Marc Ayrault, a afirmat miercuri ca presedintele ale al Statelor, Donald Trump, nu se poate adresa Beijingului in modul in care a facut-o, dupa ce a amenintat ca ar putea sa nu mai recunoasca principiul "Chinei unice", scrie AFP.

Portavionul Liaoning, inainte de a intra in reparatii in ChinaFoto: Wikipedia Commons - N328KF

"Atentie la China (...) Este o mare tara. Poti avea dezacorduri cu China dar nu se vorbeste asa unui partener", a avertizat seful diplomatiei franceze, la televiziunea France 2.

Donald Trump a lasat sa se inteleaga ca Beijingul ar trebui sa faca o serie de concesiuni comerciale daca doreste ca Statele Unite sa continue politica unei "Chine unice", care impiedica orice independenta formala a insulei Taiwan.

"Cand China se simte provocata in ceea ce priveste unicitatea Chinei, nu este neaparat foarte inteligent", a subliniat Ayrault.

China a lansat luni un avertisment sever la adresa presedintelui ales, afirmand ca orice persoana care ameninta interesele sale in Taiwan "ridica o piatra care ii va zdrobi picioarele".

Jean-Marc Ayrault a considerat ca viitoarea administratie americana va trebui "judecata pe bucati", o "echipa in afara normelor" dupa niste alegeri "in afara normelor".

"Va trebui sa fim foarte atenti dar putem spera ca, pe masura ce trece timpul, noua echipa va invata suficient pentru a gestiona un mandat nesigur cu mult sange rece si responsabilitate", a subliniat el.