Autoritatile din Turcia au emis mandate de arestare pentru 55 de persoane, inclusiv oameni de afaceri, suspectate ca ar acorda sprijin financiar miscarii clericului Fettullah Gulen, aflat in SUA si acuzat de guvernul de la Ankara ca ar fi orchestrat puciului esuat din 15 iulie, anunta postul de televiziune NTV, citat de Reuters.

TurciaFoto: Agerpres

Oamenii de afaceri suspectati ca ar fi conectati cu reteaua Gulen ar fi transportat sume mari de bani, pe care le-ar fi numit "favoruri", intre Turcia, Tanzania, Uganda si Kazahstan in 2014, spune NTV.

Ankara il acuza pe Fethullah Gulen de organizarea loviturii de stat esuate din 15 iulie, cand soldati turci au atacat cu tancuri, avioane de lupta si elicoptere cladirea parlamentului si au incercat sa inlature guvernul de la putere. Gulen, care locuieste in auto-exil in Pennsylvania din 1999, a negat orice implicare in lovitura de stat si a condamnat-o.

Politistii de la departamentul de infractiuni financiare din Istanbul au efectuat sambata operatiuni la 57 de adrese diferite pentru a da de simpatizantii lui Gulen, potrivit NTV.

Politia i-a arestat pe cativa dintre cei cautati, insa se afla inca in urmarirea mai multor suspecti, spune postul TV.

Potrivit autoritatilor, mai multi suspecti arestati aveau instalata pe telefoane Bylock, o aplicatie pentru smartphone pe care Ankara crede ca reteaua Gulen o foloseste pentru a comunica fara sa fie detectata de serviciile de informatii guvernamentale.

Autoritatile turce au arestat pana acum aproximativ 36.000 de persoane care vor fi judecate pentru implicare in lovitura de stat esuata, si au concediat peste 100.000 de functionari publici, militari, judecatori si profesori in epurarile de dupa incidentele din 15 iulie.