"Locuintele trebuie date in primul rand italienilor!". Locuitori din San Basilio, un cartier popular al Romei, au blocat intrarea unei familii marocane intr-o locuinta sociala. Ei resping insa orice acuzatie de rasism si spun ca revolta lor este "gresit inteleasa", scrie AFP.

"Nu e rasism, e dreptate. Sa-i vezi intrand intr-o casa in conditiile in care noi nu avem una e greu de inghitit", explica Morea, un somer de 26 de ani.

Impreuna cu tatal sau, Adriano, si el somer, tanarul traieste intr-o rulota de cateva luni intr-o parcare din via Filottrano, la circa 15 kilometri nord-est de centrul istoric al capitalei italiene.

In acest cartier popular, cei doi au ocupat anterior, fara autorizatie, un apartament situat la etajul 5 al unei cladiri.

"Am divortat, mi-am pierdut locul de munca, nu mai puteam sa imi platesc chiria, ne-am instalat aici. Pana in ziua in care am fost expulzati".

Acesta povesteste ca a locuit dupa aceea intr-un beci al cladirii dar a reusit sa isi cumpere rulota cu ajutorul unor bani castigati la negru.

Povestea lui explica, spune barbatul, de ce circa 30 de locuitori din cartier s-au postat marti dimineata in fata cladirii, pentru a impiedica o familie de marocani sa intre in apartament, care le fusese atribuit de serviciile sociale ale orasului.

Tonul urca si apar acuzatii rasiste: "Urcati-va in barcile pneumatice, mergeti la voi!".

Familia marocana, cu cuplu cu trei copii de sapte, cinci si un an, este incercuita de locuitori. Copiii incep sa planga iar tatal prefera sa renunte la apartament si la cartier.

"O rusine pentru oras"

Intre timp, politia municipala a ajuns la locul incidentului, pentru a calma spiritele.

"E o rusine pentru oras si pentru cetatenii sai", a reactionat primarul Romei, Virginia Raggi (Miscarea 5 Stele populista).

In cotidianul la Repubblica, miercuri, tatal de familie marocan spune ca "intelege" motivele celor care au proferat insulte la adresa lor, dar si ca i-a fost greu sa le "explice copiilor".

"Am facut o cerere potrivit regulilor, am fost pe o lista de asteptare din 2011 si aveam dreptul", spune barbatul de 40 de ani, care a ajuns in Italia acum 10 ani si care lucreaza la o companie de constructii.

Adriano Morea spune ca si el a depus o cerere pentru a obtine o locuinta, in 1991. "Dar, dupa ce am divortat, nu am mai avut de munca si nu stiu ce s-a intamplat cu ea".

Interogati de ziaristi, unii dintre locuitori acuza presa ca da o imagine "deformata" cartierului lor, nevorbind decat de rasism si trafic de droguri, "care nu privesc decat o minoritate".

"Nu suntem rasisti, cartierul nostru este multietnic de decenii, dar pare mai drept ca locuintele vacante sa fie acordate intai italienilor", afirma Simone Iacobini, care s-a nascut si traieste in San Basilio de 36 de ani.

"Reactia locuitorilor este semnul unei exasperati pe care o putem intelege pentru ca adevaratele probleme sunt somajul, infractionalitatea, gunoiul din strata, care nu sunt rezolvate", adauga el.

Un alt subiect de scandal s-a inregistrat in cartierul popular Tor Sapienza din estul Cetatii Eterne, dupa ce o femeie care locuieste acolo a declarat ca a fost victima unei tentative de viol din partea unor "straini" care nu vorbeau italiana. Timp de trei zile, locuitorii au manifestat impotriva centrului de primire a solicitantilor de azil din vecinatate.