Presedintele rus Vladimir Putin a laudat miercuri calitatile de "mare profesionist" ale lui Francois Fillon, un "negociator dur", capabil "in ciuda manierelor sale foarte europene" sa isi apere punctul de vedere, in timp ce favoritul la primarele dreptei in Franta a tinut sa se distanteze de liderul de la Kremlin, afirmand ca nu este un prieten de-al sau, scrie AFP.

Francois Fillon si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Intrebat despre alegerile in cadrul dreptei franceze de catre ziaristii rusi, presedintele rus a apreciat ca Francois Fillon, un apropiat al Kremlinului si care s-a pronuntat pentru ridicarea sanctiunilor impotriva Rusiei, "se distinge clar de oamenii politici ai planetei".

"In primul rand, este ferm, rezervat dar, in ciuda manierelor sale foarte europene, este capabil sa isi apere punctul de vedere".

Este un "negociator dur, un mare profesionist", a continuat Vladimir Putin, care a adaugat ca vede in fostul premier Nicolas Sarkozy o "persoana respectabila".

"Am lucrat impreuna cnd era seful guvernului francez. Au existat multe intalniri, am dezvoltat relatii foarte bune", a continuat liderul rus.

Vladimir Putin nu a rostit insa prea multe cuvinte legate de adversarul sau Alain Juppe: "Salut declaratiile si unuia, si altuia legate de intentia lor de a restaura relatiile ruso-franceze", a mentionat Putin.

Juppe s-a aratat mult mai rezervat fata de Rusia decat Fillon, caruia i-a reprosat, intr-un interviu publicat miercuri, "o complezenta excesiva fata de Putin".

Fillon a tinut insa sa se distanteze de Vladimir Putin, scrie Le Figaro.

"Am lucrat cu Putin cand eram premier. Am obtinut multe acorduri care au fost extrem de favorabile Frantei pentru ca m-am luptat intotdeauna cu el. Este un interlocutor dificil. Nu este un prieten, este un interlocutor care ii respecta pe cei capabili sa isi respecte angajamentele", a comentat Francois Fillon.

"Subiectul Putin nu are niciun interes. Indiferent de liderul rus, este cea mai mare tara a lumii, ca suprafata, cu o cultura profund europeana, cu bogatii naturale foarte importante, si este periculos deoarece are multe arme nucleare", a adaugat Fillon, care a efectuat numeroase vizite in Rusia dupa 2008.

Francois Fillon a mai avertizat ca Rusia "este o tara periculoasa deoarece este incarcata cu arme nucleare si nu a cunoscut niciodata democratia".