Fortele de securitate din Irak au fost plasate in stare de alerta pentru a preveni orice incident la un an de la moartea fostului dictator de la Bagdad, Saddam Hussein, informeaza BBC.

Suporterii fostului lider irakian sunt asteptati sa se adune in orasul Tikrit si la mormantul sau, situat in apropiere. Saddam este inmormantat alaturi de fiii sai, Uday si Qusay, care au fost ucisi in timpul unei confruntari cu fortele americane, in 2003.

Saddam a fost spanzurat dupa ce a fost gasit vinovat de masacrarea a peste 150 de shiiti in Dujail, in anii '80. Fostul lider de la Bagdad a fost hartuit de calaii sai in momentul executiei, fapt care a atras critici la adresa guvernului irakian si a modului in care a organizat executia.

De altfel, scene din timpul executiei, filmate cu telefoane mobile, au fost distribuite pe internet, moment criticat, printre altii, de presedintele american, George W. Bush.

BBC precizeaza ca moartea liderui sunnit a inrautatit relatiile cu grupurile shiite din Irak.

Oficialii de la Bagdad sustin insa ca executia lui Saddam Hussein a pus capat sperantelor suporterilor sai privind o eventuala revenire la putere a fostului lider irakian. Autoritatile afirma ca multi sunni au decis, dupa executarea lui Saddam, sa renunte la lupta armata si sa intre in organizatiile politice.

Aproape 2.000 de oameni au comemorat sambata moartea fostului lider printr-o demonstratie desfasurata in capitala Iordaniei, Amman.

Alti membri ai guvernului lui Saddam isi asteapta in prezent executia, printre acestia figurand Ali Hassan al-Majid, cunoscut sub numele de "Chimicul Ali" sau fostul ministru al Apararii, Sultan Hashim al-Tai.