Evacuarea "Junglei" de la Calais s-a incheiat, a declarat miercuri prefectul din Pas-de-Calais, care preconizeaza ca aproximativ 6.000 de migranti prezenti inaintea operatiunii urmeaza sa paraseasca tabara in orele urmatoare, relateaza News.ro.

Jungla de la CalaisFoto: UNHCR.org

"Astazi este sfarsitul junglei", a declarat Fabienne Buccio. "Nu mai sunt migranti in tabara", a adaugat ea.

Potrivit unui jurnalist Reuters aflat la fata locului, numerosi migranti incercau sa intre in "Jungla" pentru a recupera bunuri personale, insa fortele de ordine nu-i lasau sa treaca.

Prefectul a declarat ca aproximativ 5.000 de persoane au fost "puse la adapost" de-acum. Adultii au fost trimisi catre centre de primire si orientare (CAO) din toata tara, iar aproximativ 1.000 de minori izolati au fost plasati intr-un centru din Calais, iar unii dintre ei urmeaza sa fie trimisi in Marea Britanie.

Restul migrantilor prezenti miercuri dupa-amiaza in zona - aproximativ 1.000 - stateau la coada in fata unui hangar in care urmeaza sa fie repartizati catre diverse CAO.

Fabienne Buccio a dat asigurari ca toti vor parasi tabara pana cel mai tarziu in noaptea de miercuri spre joi.

"Se intoarce o pagina, o pagina pozitiva, avand in vedere ca acesti oameni sunt gazduiti in Franta si vor putea incepe o noua vaita", a declarat ea pentru presa.

Patru afgani au fost retinuti si plasati in arest preventiv pentru ca au participat la incendierea unor adaposturi improvizate goale, provocand numeroase incendii in tabara si - in mai multe randuri - explozii ale unor butelii de gaz, a adaugat ea.

Mijloace mecanice mai importante decat buldozere de mici dimensiuni folosite de la inceputul operatiunii vizand desfiintarea taberei au fost mobilizate in vederea demolarii adaposturilor ramase, a anuntat ea.

"In cazul unora dintre migranti este vorba despre o cutuma de a da foc locuintei atunci cand sunt nevoiti sa o paraseasca", a declarat un purtator de cuvant al prefecturii.

Prefectura din Pas-de-Calais da asigurari ca a anticipat acest fenomen si ca a mobilizat din vreme pompieri, care au avut insa nevoie de timp pentru a interveni.