Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca acordul de liber-schimb intre UE si Canada ar trebui semnat saptamana viitoare si a spus ca este optimist in ceea ce priveste rezolvarea problemelor "din interiorul Uniunii Europene", relateaza Mediafax citand agentia DPA.

Martin SchulzFoto: Comisia Europeana

"Sunt foarte optimist ca putem rezolva problemele pe care le avem in interiorul Uniunii Europene", a spus Schulz, in urma unei intalniri cu ministrul canadian al Comertului, Chrystia Freeland, si inaintea discutiilor cu premierul Valoniei, Paul Magnette.

"Speram foarte mult, sper foarte mult, ca ma voi putea intoarcea aici in cateva zile cu premierul meu (n.r. Justin Trudeau) si ca vom putea, asa cum am planuit, sa semnam acest acord cu Europa pe data de 27", a spus la randul sau, Chrystia Freeland.

Acordul Complet Economic si Comercial UE-Canada (CETA) ar trebui semnat joi, daca se obtine aprobarea Guvernului din regiunea Wallonia.

Anterior, Martin Schulz scria pe Twitter ca UE doreste noi discutii privind acordul CETA cu statul canadian si cu Guvernul regiunii belgiene Wallonia. Acesta anunta ca uma sa aiba discutii cu ministrul canadian al Comertului, Chrystia Freeland si cu premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette.

¬Nu putem sa ne oprim pe ultima suta de metri¬, a scria Martin Schulz pe pagina sa de Twitter.

Canada s-a aratat dispusa sa "opreasca ceasul" pana cand UE isi va rezolva problemele interne, a declarat anterior Schulz, pentru postul german de televiziune ARD.

In consecinta, Freeland si-a amanat intoarcearea in Canada, a adaugat el.

Intr-un interviu acordat site-ului Politico.eu, presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca Romania va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de calatorie in Canada chiar daca nu va fi semnat parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA).

Negocierile de vineri dintre Uniunea Europeana, Canada si Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au esuat.

Ministrul canadian al Comertului, Chrystia Freeland, a parasit la ora 16.00 sediul Guvernului regiunii belgiene Wallonia, anuntand sfarsitul si esecul negocierilor pe tema CETA.

"In ultimele luni, am lucrat foarte intens cu reprezentantii Comisiei Europene si cu cei ai statelor membre. Dar mi se pare evident ca Uniunea Europeana nu este capabila acum sa aiba un acord international, nici macar cu o tara care are valori atat de europene precum Canada, nici macar cu o tara atat de politicoasa si rabdatoare. Canada este dezamagita, eu personal sunt foarte dezamagita, am munci foarte, foarte mult", a declarat Chrystia Freeland.

Dupa reuniunea ambasadorilor UE, incheiata fara rezultat in cursul noptii, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara ca negocierile vor continua vineri. "Inca sper ca vom putea ajunge la un rezultat bun in cursul noptii si vineri dimineata. Daca nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu vad cum am putea avea tratate similare cu alte parti ale lumii", a atras atentia Juncker.

Regiunea Wallonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care sa includa garantii speciale privind protectia datelor private, amendamente la drepturile pe piata muncii, la serviciile generale, la licitatiile publice, in domeniul asigurarilor sociale si generale. Premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette, a declarat ca schimbarile propuse joi seara au fost insuficiente, precizand ca va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entitatilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din ratiuni de ordin social si ecologic, iar reuniunea extraordinara desfasurata joi seara la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reusit depasirea impasului, discutiile continuand vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seara, in paralel cu summitul Consiliului European, in efortul de a ajunge la o pozitie de compromis pentru a se depasi opozitia regiunii belgiene Wallonia fata de Acordul Complet Economic si Comercial UE-Canada (CETA). Insa Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce impiedica Guvernul federal belgian sa semneze Acordul CETA.

Regiunea Wallonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care sa includa garantii speciale privind protectia datelor private, amendamente la drepturile pe piata muncii, la serviciile generale, la licitatiile publice, in domeniul asigurarilor sociale si generale.

Pentru tara noastra, semnarea acordului CETA reprezinta ridicarea vizelor din 2017 pentru romanii care merg in Canada. Dupa esecul negocierilor de vineri seara, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca Romania va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de calatorie in Canada chiar daca nu va fi semnat parteneriatul comercial UE-Ottawa.