Moscova a anuntat marti o oprire a raidurilor avioanelor ruse si siriene la Alep, intr-un gest de "bunavointa" si cu scopul de a permite evacuarea civililor din cartiere rebele din acest oras bombardat intensiv de o luna, relateaza AFP. Diplomatia americana s-a declarat insa sceptica in fata acestui anunt-surpriza al Rusiei, care vine dupa saptamani de zile in care occidentalii au criticat brutalitatea bombardamentelor armatei lui Bashar al-Assad, sustinuta de bombardiere si avioane rusesti de atac.

Siria - Alep, distrus de razboiFoto: Captura YouTube

"E un pic cam devreme sa spunem ce inseamna si cat va dura (oprirea raidurilor - n.r.). Am mai vazut deja astfel de angajamente si promisiuni. Si am vazut ca au fost incalcate", a comentat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby.

Este "pur si simplu un gest de bunavointa din partea militarilor rusi", a comentat la randul sau Dmitri Peskov, purtator de cuvant al Kremlinului, care a dat asigurari ca oprirea acestor atacuri aeriene "nu are absolut nicio legatura" cu criticile din partea Frantei si Germaniei, citeaza News.ro. "Este vorba, evident, despre continuarea eforturilor Rusiei in lupta pe care o poarta impotriva teroristilor si in vederea deblocarii situatiei la Alep", a continuat el.

Intr-o reuniune a Statului Major, difuzata de televiziunea rusa, ministrul rus al Apararii Serghei Shoigu a anuntat cu putin timp inainte ca atacurile aviatiilor rusa si siriana au "incetat astazi (marti) la ora (locala) 10.00 (si ora Romaniei)".

Ca o explicatie a acestei "opriri temporare" a atacurilor aeriene ruse, Shoigu a dat asigurari ca este necesara implementarea "pauzei umanitare" prevazute pentru joi, menita sa le permita civililor sa plece din cartierele rebele asediate in al doilea cel mai important din Siria.

CULOARE UMANITARE

Aceasta pauza umanitara "va permite iesirea in deplina securitate - prin sase culoare umanitare - a civililor si evacuarea bolnavilor si ranitilor din partea de est a Alepului", a continuat ministrul rus.

Ea va permite totodata plecarea combatantilor rebeli care doresc sa plece, subliniaza Moscova.

Rusii le cer occidentalilor - mai ales americanilor - sa-i convinga pe rebeli sa se distanteze de jihadistii din cadrul Frontului Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra si totodata fosta aripa siriana a Al-Qaida.

Potrivit lui Shoigu, oprirea raidurilor aeriene urmeaza sa ajute, de asemenea, la succesul discutiilor axate "asupra separarii intre opozitia moderata si teroristi la Alep", care urmeaza sa inceapa miercuri la Geneva.

"In momentul in care va incepe pauza umanitara, trupele siriene se vor retrage la o distanta suficienta pentru ca luptatorii sa poata parasi estul Alepului cu arme cu tot" - prin doua culoare speciale - si anume ruta de la Castello, la nord, si pe la Suk al-Hal, in centrul Alepului, a continuat ministrul rus al Apararii.

Cei aproximativ 250.000 de locuitori din cartierele din estul Alepului, aflate su controlul rebelilor din 2012, sunt supusi de la 22 septembrie unui adevarat potop de foc de catre aviatiile rusa si siriana, iar regimul al-Assad a lansat o vasta ofensiva terestra vizand recucerirea orasului.

In noaptea de luni spre marti, inainte de oprirea atacurilor anuntata de Moscova, bombardamente ruse au vizat din nou cartiere rebele si s-au soldat cu cel putin cinci morti - un cuplu si cei trei copii ai acestuia -, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

In cartierul Bustan al-Qasr, un imobil atins de un atac aerian s-a surpat peste locuitori care se aflau inauntru, potrivit unui corespondent AFP, care a vazut ulterior corpurile celor cinci persoane, inclusiv ale copiilor.

DISCUTII LA GENEVA

Armata rusa a anuntat luni o suspendare a bombardamentelor ruse si siriene pe o perioada de opt ore, joi, la Alep, in cadrul unei pauze umanitare.

"Fortele ruse si siriene isi vor suspenda, in aceasta perioada, atacurile aeriene si toate celelalte tiruri", a declarat generalul rus Serghei Ruskoi.

ONU si UE aj salutat aceasta initaitiva, insa au apreciat ca durata armistitiului este insuficienta sa le permita convoaielor umanitare sa aduca ajutoare umanitare civililor din cartierele rebele.

Ambasadorul rus la ONU Vitaly Churkin a anuntat luni seara ca Turcia, Qatarul si Arabia Saudita au acceptat sa participe la discutii cu americanii si rusii, intr-o incercare de a avansa in spionoasa problema a despartirii, pe teren, a rebelilor de jihadisti.

"Aceste trei tari si-au exprimat intentia de a coopera cu aceste grupuri de opozitie moderata, cu scopul sa se disocieze" de Frontul Fateh al-Sham, a precizat Churkin.

Potrivit lui Serghei Shoigu, ofiteri rusi se afla deja la Geneva, pentru a participa la aceste discutii.

Conflictul sirian - care a inceput dupa reprimarea sangeroasa in 2011 de catre regim a unor manifestatii in favoarea democratizarii - s-a soldat pana in prezent cu peste 300.000 de morti.