Vitaly Churkin, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat ca tensiunile dintre Moscova si Washington sunt probabil la cel mai inalt nivel dupa anul 1973, insa a precizat ca relatiile actuale intre cele doua puteri sunt totusi diferite de cele din timpul Razboiului Rece, scrie agentia Associated Press, citata de Mediafax.

Vitaly ChurkinFoto: russiaun.ru

"Cred ca situatia generala este destul de rea in acest moment, probabil cea mai grava (...) din 1973 incoace", a declarat diplomatul rus.

Churkin a adaugat ca "desi exista frictiuni serioase, diferente precum Siria, continuam sa lucram in alte chestiuni (...) si uneori chiar foarte bine".

Acest lucru nu se intampla in timpul Razboiului Rece, iar in 1973, in contextul razboiului dintre Israel si mai multe state arabe, riscul izbucnirii unui conflict armat intre Statele Unite si Uniunea Sovietica era, potrivit expertilor, la cel mai inalt nivel de dupa Criza rachetelor cubaneze din 1962.

Ambasadorul rus a mai declarat ca "o serie de actiuni" au adus relatiile ruso-americane la nivelul actual.

"Este vorba de o lipsa fundamentala de respect si lipsa unor discutii aprofundate" in ceea ce priveste problemele politice, a mai spus diplomatul.

Churkin a mai afirmat ca Mosova doreste normalizarea relatiilor cu Washingtonul.