Declaratiile secretarului de Stat american, John Kerry, privind posibile crime de razboi care ar fi fost comise de Rusia in Siria ar putea atrage "consecinte juridice", avertizeaza Ministerul de Externe de la Moscova, citat de site-ul agentiei Interfax, relateaza Mediafax.

"Rusia considera ca afirmatiile lui John Kerry privind presupuse crime de razboi comise de Rusia in Siria ar putea atrage consecinte juridice", a reactionat Ministerul rus de Externe.

"Moscova considera inacceptabile remarcile Washingtonului referitoare la politicile Rusiei in Siria", a transmis, la randul sau, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Rusia si Siria ar trebui investigate pentru crime de razboi, a afirmat vineri secretarul de Stat american, John Kerry, dupa o serie de atacuri care au vizat unitati medicale in cadrul razboiului sirian. John Kerry a facut declaratiile in contextul in care armata siriana este acuzata ca ar fi atacat un spital din regiunea Alep, incident soldat cu 20 de morti si sute de raniti. "Este vorba de acte care necesita o investigatie adecvata pentru crime de razboi; cei care comit astfel de acte trebuie sa fie trasi la raspundere", a subliniat John Kerry, afirmand ca Rusia si Siria sunt obligate sa ofere explicatii. "Este vorba de o strategie intentionata de a teroriza civilii si pe oricine sta in fata obiectivelor militare ale Rusiei si Siriei", a acuzat seful diplomatiei americane.

Recent, Rusia a depus o reclamatie oficiala la Natiunile Unite, dupa o serie de critici facute de Zeid Ra'ad al-Hussein, Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului. Oficialul ONU criticase sustinerea pe care Donald Trump, candidatul republican la functia de presedinte al SUA, si lideri europeni ar fi oferit-o Rusiei.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus luni suspendarea unui acord privind distrugerea materialelor nucleare, denuntand actiuni "neprietenoase" din partea Statelor Unite, a anuntat Kremlinul, in timp ce schimburile bilaterale de informatii militare in Siria au fost oprite. Un purtator de cuvant al Kremlinului a anuntat ca Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care suspenda acordul din anul 2010 ce prevede distrugerea plutoniului folosit pentru arme nucleare, invocand actiuni "neprietenoase" din partea Washingtonului care au condus la deteriorarea relatiilor. "Acordul este suspendat din cauza aparitiei unor amenintari la adresa sigurantei strategice si ca rezultat al actiunilor neprietenoase din partea Statelor Unite fata de Federatia Rusa", a anuntat presedintia Rusiei. In paralel, schimbul de informatii militare intre Statele Unite si Rusia pe tema situatiei din Siria a fost suspendat, a anuntat Ghennadi Gatilov, adjunct al ministrului rus al Apararii.

Saptamana trecuta, oficiali americani au declarat ca Administratia Barack Obama a inceput sa ia in considerare actiuni dure, inclusiv optiuni militare, pe fondul operatiunilor siriene si ruse asupra orasului Alep. Rusia a transmis ca nu este de acord cu un armistitiu de sapte zile in zona Alep, deoarece o astfel de pauza ar permite regruparea "fortelor teroriste", o referire inclusiv la insurgentii sustinuti de Occident.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 270.000 de morti.