Parlamentul grec a adoptat marti seara noi masuri de austeritate, cerute de creditorii tarii si referitoare mai ales la transferul catre Agentia de privatizari a companiilor nationale a apei si electricitatii, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Legea care include aceste masuri a fost adoptata de 152 de parlamentari din totalul celor 293 prezenti, iar impotriva au votat 141, a anuntat vicepresedintele legislativului elen, Giorgos Varemenos.

In favoarea acestei legi au votat numai deputatii coalitiei guvernamentale, alcatuita din partidul stangii radicale Syriza - condus de Alexis Tsipras - si cel al Grecilor Independenti (ANEL), formatiunile politice din opozitie, printre care dreapta din Noua Democratie, opunandu-se.

Acest vot deschide calea deblocarii a 2,8 miliarde de euro din imprumutul pentru Grecia, o transa amanata din iunie din cauza negocierilor dintre Atena si creditori.

Peste 500 de persoane, potrivit politiei, au manifestat marti seara in fata Parlamentului la apelul sindicatelor din compania nationala a apei (EYDAP) si al unor mici formatiuni politice de stanga care acuza "spolierea" acestor societati.

Noua lege priveste in special reorganizarea pietei de electricitate, accelerarea privatizarilor si gestionarea imprumuturilor bancare neperformante. Ea a fost adoptata in procedura de urgenta, ca majoritatea legilor din ultimii ani privind politica de austeritate.

Printre dispozitiile controversate ale legii se afla transferul companiilor nationale printre care a electricitatii (DEI), si apei catre Societatea participatiilor publice (EDIS), infiintata recent dupa model francez.

Votul a avut loc la zece zile dupa incheierea vizitei reprezentantilor creditorilor la Atena pentru a evaluarea conturile elene, un ritual care se repeta din 2010, cand tara a fost plasata sub tutela UE si FMI.