G20 ar trebui sa-si asume un rol de conducere in probleme majore, a afirmat duminica presedintele chinez Xi Jinping in cadrul ceremoniei de deschidere a summitului G20, in orasul Hangzhou (estul Chinei), relateaza agentia Xinhua, citata de Agerpres.

Summit G20 in ChinaFoto: Captura YouTube

G20 ar trebui sa gaseasca o directie si un curs pentru economia mondiala insotite de o viziune strategica, a declarat presedintele Chinei.

Pentru a satisface cererea economiei mondiale, G20 ar trebui sa treaca de la a face fata crizei la guvernarea pe termen lung, a apreciat el.

Presedintele Xi Jinping le-a cerut liderilor G20 sa gaseasca remedii pentru ritmul lent al economiei mondiale si sa se angajeze pe o cale de crestere economica solida, sustenabila, echilibrata si incluziva.

Liderul celei de-a doua cea mai mare economie mondiala, presedintele Chinei a prezentat cinci propuneri pentru a sustine cresterea economica la nivel mondial.

In primul rand, a afirmat el, membri G20 ar trebui sa consolideze coordonarea la nivelul politicilor macroeconomice, sa promoveze in comun cresterea si protejarea stabilitatii financiare. In al doilea rand, membri G20 membrii ar trebui sa inoveze modele de crestere si sa exploreze noi motoare de crestere economica, a spus el.

In al treilea rand, membrii G20 ar trebui sa amelioreze guvernanta economica la nivel mondial. In al patrulea rand, membrii G20 ar trebui sa construiasca o economie mondiala deschisa si sa continue sa promoveze liberalizarea si facilitarea comertului si a investitiilor.

In cele din urma, a adaugat presedintele chinez, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila ar trebui realizata pentru a promova dezvoltarea durabila favorabila incluziunii.