Ministrul Afacerilor Externe Adrian Cioroianu a inaugurat, vineri dupa-amiaza, noul sediu al consulatului roman de la Chsinau, insa oficialii de peste Prut l-au criticat pentru ca nu a solicitat nicio intrevedere cu autoritatile moldovene, transmite NewsIn.

Seful diplomatiei romane a anuntat ca noul sediu al consulatului ofera tarilor occidentale opt ghisee pentru eliberarea de vize Schengen.

Cioroianu a apreciat ca eforturile sustinute ale Romaniei pentru a crea conditii civilizate de primire a cetatenilor Republicii Moldova si a facilita calatoria acestora in spatiul Uniunii Europene" indica dorinta sincera a partii romane de dezvoltare continua a relatiilor bilaterale si spera ca ele vor fi receptate ca un act de buna credinta".

Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a declarat ca noul consulat permite o crestere cu 60% a capacitatii de procesare a vizelor, intrucat de la sase ghisee, cat avea vechea cladire a consulatului, s-a ajuns la un numar de 15 ghisee.

Ministerul moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene a caracterizat insa drept "inamical" gestul ministrului de externe roman care, aflat la Chisinau, nu a solicitat nicio intrevedere cu autoritatile moldovene.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, autoritatile de la Chisinau "isi rezerva dreptul de a califica gestul dat ca unul inamical si deloc in corespundere cu spiritul unei cooperari dintre doua state, care cu siguranta nu va contribui la ameliorarea situatiei actuale a relatiilor bilaterale intre Republica Moldova si Romania".

In replica, seful diplomatiei romane l-a invitat pe omologul sau moldovean, Andrei Stratan, sa se intalneasca si sa discute, evitand un dialog "prin intermediul comunicatelor oficiale".

Relatiile dintre cele doua tari s-au tensionat recent dupa ce Chisinaul a expulzat doi diplomati romani si dupa o serie de declaratii negative la adresa Romaniei facute de presedintele Vladimir Voronin.