Sute de persoane au manifestat marti la Moscova impotriva unor amendamente la legislatia antiterorista promulgata in iulie care, conform criticilor, incalca drepturile constitutionale ale utilizatorilor de internet, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Masurile, promulgate la 7 iulie de presedintele rus Vladimir Putin, consolideaza supravegherea retelelor de comunicare de catre serviciile speciale si ii obliga pe furnizorii de acces la internet sa stocheze apelurile, mesajele, fotografiile si inregistrarile video timp de sase luni, iar datele utilizatorilor - timp de o perioada care ar putea merge pana la trei ani.

Furnizorii de acces la internet trebuie sa transmita aceste date serviciilor de securitate daca acestea din urma o cer.

Amendamentele, adoptate de Parlamentul rus in iunie, reduc de asemenea la 14 ani varsta responsabilitatii penale pentru anumite infractiuni si inaspresc pedepsele cu inchisoarea pentru delicte precum apologia terorismului pe internet.

"Este o amenintare semnificativa pentru Constitutia rusa", a declarat in fata manifestantilor bloggerul de opozitie Anton Nossik.

"Exista multe lucruri teribile in aceasta lege, multe elemente anticonstitutionale la care ne putem opune in calitate de cetateni", a afirmat el.

Potrivit unui fotoreporter al AFP, la manifestatie au luat parte circa o mie de persoane.

Opozitia a criticat faptul ca autoritatile au cantonat manifestatia intr-un parc impadurit din nord-estul Moscovei, departe de locurile publice frecventate.

"Va urez bun venit la prima mea experienta de manifestatie in padure", a declarat opozantul Alexei Navalnii.

"Faptul ca ne aflam intr-o padure arata ca ceva negativ se intampla in tara noastra", a adaugat el.

Noua lege privind stocarea datelor a provocat o unda de soc in industria telecomunicatiilor si a internetului, ai caror responsabili afirma ca ii va ucide financiar.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurari ca presedintele Vladimir Putin a insarcinat guvernul sa supervizeze punerea in aplicare a acestei legi si sa ia masuri daca vor aparea consecinte 'indezirabile'.

Fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden a postat pe Twitter ca promulgarea noii legi este "o zi sumbra pentru Rusia".

"Promulgarea legii Big Brother trebuie condamnata", a mai scris Snowden, care traieste in exil in Rusia.