Liderul gruparii jihadiste Frontul Al-Nusra, Abu Mohammed al-Golani, a anuntat joi ca organizatia rupe legaturile cu reteaua Al-Qaida, intr-o aparitie inedita intr-o inregistrare difuzata de postul de televiziune Al-Jazeera, transmit AFP si Reuters, citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Multumim comandantilor Al-Qaida pentru ca au inteles necesitatea ruperii legaturilor", a indicat liderul celei de-a doua cea mai importanta grupare jihadista din Siria, dupa Statul Islamic (SI).

Abu Mohammed al-Golani a subliniat ca aceasta decizie "vizeaza protejarea revolutiei siriene".

El a anuntat de asemenea ca Frontul Al-Nusra isi schimba denumirea in Jabhat Fatah al-Sham, astfel incat comunitatea internationala, SUA si Rusia sa nu mai poata folosi ca pretext afilierea gruparii la reteaua Al-Qaida pentru a ataca sirieni.

Inclusa pe lista organizatiilor teroriste de catre SUA, gruparea Frontul Al-Nusra a fost exclusa de la acordul din februarie privind incetarea ostilitatilor in Siria. Rusia si SUA discuta de asemenea despre o mai buna coordonare pentru a ataca aceasta organizatie jihadista.

Intr-o declaratie audio facuta publica anterior joi, reteaua terorista Al-Qaida a transmis ramurii sale siriene, Frontul Al-Nusra, ca poate rupe legaturile organizationale daca este nevoie pentru a-si mentine unitatea si a-si continua lupta in Siria.

Frontul Al-Nusra este cea mai puternica factiune din Siria care se opune atat presedintelui Bashar al-Assad, cat si gruparii jihadiste Statul Islamic.