Avionul Solar Impulse 2 a incheiat marti o calatorie istorica in jurul lumii, efectuata numai cu ajutorul energiei solare, dupa ce a ajuns la Abu Dhabi locul de unde si-a inceput misiunea, in luna martie 2015. La mansa aparatului au fost, pe rand, elvetienii Bertrand Piccard si Andre Borschberg, care si-au propus prin aceasta calatorie sa promoveze energia din surse regenerabile.

Aparatul pilotat in acesta ultima etapa de Piccard a aterizat in conditii de siguranta venind din capitala egipteana Cairo, scrie presa internationala. In calatoria fara precedent, aparatul a parcurs in total 35.000 de kilometri, cu o viteza cuprinsa intre 50 si 100 km/h si a atins o altitudine maxima de 8.500 de metri. Misiunea urma sa dureze cinci luni, din care 25 de zile de zbor efectiv, dar s-a prelungit din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

"Viitorul este curat. Viitorul esti tu. Viitorul este acum. Hai sa continuam impreuna," a spus pilotul aterizat la Abu Dhabi in urale si aplauze. Calatoria in 17 etape a cuprins patru continente, trei mari si doua oceane.

Cea mai lunga etapa a fost zborul de 8 924 km de la Nagoya, in Japonia, in Hawaii, SUA, care a durat aproape 118 ore si care i-a adus celuilalt pilot care s-a succedat la mansa cu Piccard, Borschberg recordul mondial pentru cel mai lung zbor singur neintrerupt.

Piccard si Borschberg au lucrat la proiectul Solar Impulse mai mult de un deceniu. Solar Impulse nu este mai greu decat o masina, dar are anvergura aripilor unui Boeing 747. Acesta este alimentat de 17.000 de celule solare.