Intreaga Franta va tine luni un moment de reculegere in a treia zi de doliu national declarat dupa atentatul de la Nisa, in timp ce anchetatorii iau in calcul posibilitatea ca autorul masacrului sa fi avut complici.

Clopotele vor suna la pranz, ora 13.00, ora Romaniei, in toata Franta pentru un minut de reculegere, asa cum au facut-o si duminica, la Paris, inainte de inceperea unei slujbe in memoria victimelor desfasurata in catedrala Notre Dame.

La Nisa, autoritatile au prevazut pentru acest moment de tacere "masuri exceptionale" de securitate pe Promenade des Anglais. Este locu in care a avut loc masacrul comis de tunisianul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, revendicat de catre gruparea Stat islamic. Bilantul de 84 de morti, inclusiv zece minori, ar putea creste in continuare. In total, 85 de persoane au ramas internate in spital. Intre timp, anchetatorii incarca sa identifice posibili complici ai ucigasului, care si-a planificat cu atentie atacul comis in 14 iulie, de Ziua nationala a Frantei.

Cu putin timp inainte de atac, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a trimis un SMS in care se bucura "dupa ce a obtinut un pistol de calibru 7,65 si cerea si alte arme", potrivit unor surse apropiate dosarului. Mai mult de 200 de investigatori au fost mobilizati pentru a-i "identifica pe toti destinatarii" mesajelor trimise de ucigas.

Tunisianul care a intrat in plin in multimea care se plimba pe Promenade des Anglais si sarbatoarea Ziua Nationala, avea 31 de ani si fusese fotografiat la volanul camionului folosit in masacru intre 11 si 14 iulie. Conform unei surse aproape de investigatori francezi, el a fost vazut la locul masacrului cu doua zile înainte de comiterea atentatului.