Un avion care transporta turisti rusi a aterizat sambata la Antalya, statiune balneara in sudul Turciei, pentru prima oara dupa opt luni de criza diplomatica intre Moscova si Ankara, informeaza AFP, citand o sursa aeroportuara locala, potrivit Agerpres.

Aparatul companiei Rossiya Airlines, venind de la Moscova cu 189 de pasageri la bord, a aterizat pe aeroportul international din Antalya sambata dimineata, la zece zile dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a ordonat ridicarea sanctiunilor impotriva Turciei in domeniul turistic si "normalizarea" relatiilor comerciale intre cele doua tari.

Disputa dintre Moscova si Ankara, care au pozitii divergente cu privire la conflictul din Siria, a fost provocata de doborarea la sfarsitul lunii noiembrie a unui bombardier rusesc de catre avioane de vanatoare F-16 turcesti la frontiera cu Siria.

Ca represalii, Moscova adoptase masuri de retorsiune impotriva Ankarei, impunand intre altele un embargo asupra importului de fructe si legume turcesti si interdictia pentru intreprinzatorii rusi de a angaja lucratori turci.

Rusia restabilise de asemenea la 1 ianuarie vizele pentru turci, interzisese zborurile charter spre Turcia si vanzarea de calatorii spre aceasta tara prin agentiile de turism rusesti, dand o lovitura dura sectorului de turism turcesc.

La 30 iunie, Vladimir Putin a revenit asupra acestei decizii, autorizand oficial din nou vanzarea de catre tur-operatorii rusi a calatoriilor spre Turcia, dupa ce primise - potrivit Moscovei - un mesaj de scuze din partea omologului sau turc Recep Tayyip Erdogan.

De atunci, cele doua tari au convenit sa-si intensifice contactele militare, inclusiv cu privire la Siria, unde Rusia il sustine militar pe presedintele Bashar al-Assad, in timp ce Turcia incurajeaza inlaturarea acestuia, sprijinind activ grupuri rebele.