Primarul Londrei, laburistul Sadiq Khan, a anuntat sambata ca va cere "mai multe competente" pentru capitala Marii Britanii si sa ia parte la negocierile cu Uniunea Europeana dupa votul in favoarea Brexitului la referendumul de joi, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Sadiq KhanFoto: Agerpres/AP

In declaratii facute BBC, Khan a deplans rezultatul votului si a spus ca se afla in contact cu membri ai guvernului conservator pentru a se asigura ca interesele capitalei vor fi bine reprezentate. Khan este preocupat indeosebi de efectele Brexitului asupra City, centrul financiar al Londrei, a carui activitate depinde de accesul la piata europeana, si de cetatenii comunitari care locuiesc la Londra.

In acest sens, la aflarea rezultatelor plebiscitului, Khan a lansat vineri un mesaj celor aproape un milion de europeni care traiesc in Londra, carora le-a spus ca sunt "bineveniti". "Ca oras, suntem recunoscatori pentru enorma contributie pe care o aduceti si acest lucru nu se va schimba dupa referendum", a spus Khan, citat intr-un comunicat de presa.

Peste 135.000 de oameni au semnat o petitie pe internet, cerandu-i lui Khan sa declare independenta capitalei si sa ceara integrarea in Uniunea Europeana. Locuitorii Londrei au votat masiv in favoarea ramanerii Marii Britanii in UE la referendumul de joi, castigat insa de sustinatorii Brexitului.