Marea Britanie ar deveni un jucator comercial minor pe scena mondiala, ajungand pe acelasi nivel cu insula Guernsey, in cazul in care britanicii aleg sa paraseasca Uniunea Europeana la referendumul de saptamana viitoare, a declarat sambata ministrul francez al Economiei, citat de Reuters.

BrexitFoto: Captura YouTube

Intr-un interviu acordat ziarului francez Le Monde, Emmanuel Macron a declarat ca UE trebuie sa trimita "un mesaj foarte clar si un calendar" Marii Britanii daca alegatorii ei sustin joi iesirea din UE, cunoscuta sub numele de Brexit.

"In interesul UE, nu putem sa lasam loc ambiguitatilor sau sa lasam sa treaca prea mult timp. Ori esti inauntru, ori esti afara", a declarat Macron.

"Plecarea din UE ar insemna 'Guernsey-ficarea' Mareii Britanii, care ar deveni o tara mica pe scara mondiala. S-ar izola si ar deveni un mic post de schimburi comerciale si de arbitraj la granita Europei", a mai afirmat Macron.

Guernsey este o insula de dimensiuni mici pozitionata in marea dintre Franta si Marea Britanie.

Fondul Monetar International a avertizat ca, in urma unui vot de iesire din UE, pana in 2019 economia Marii Britanii ar ajunge cu 5% mai mica decat daca ar ramane in UE.