Presupusul ucigas al deputatei laburiste britanice pro-UE era un "sustinator fervent" al unui grup neonazist cu sediul in Statele Unite, a informat joi un grup de aparare a drepturilor civile, scrie AFP, citata de Agerpres.Potrivit Southern Poverty Law Centre, atacatorul identificat de mass-media britanice ca Thomas Mair avea o "lunga istorie cu nationalismul alb".

"Dupa arhivele obtinute de Southern Poverty Law Centre, Thomas Mair era un sustinator fervent al Aliantei Nationale, care a fost timp de zeci de ani cea mai importanta organizatie neonazista din Statele Unite", a dezvaluit pe site-ul sau grupul de aparare a drepturilor. Potrivit Southern Poverty Law Centre, Thomas Mair ar fi cheltuit peste 620 de dolari (550 de euro) pe lucrari ale Aliantei Nationale, grupare care a lansat un apel la crearea unei natiuni formate exclusiv din albi si la eradicarea poporului evreu.

Deputata laburista pro-UE, Jo Cox, 41 de ani, a fost ucisa joi dupa-amiaza la Birstall, in nordul Angliei. La scurt timp, politia l-a retinut pe presupusul atacator, un barbat in varsta de 52 de ani, descris de vecinii sai ca un "solitar" si identificat de presa ca Thomas Mair. Motivele sale nu sunt cunoscute deocamdata, dar, potrivit unui martor citat de mass-media, ucigasul i-ar fi strigat "Britain first" acestei europarlamentare care a facut constant elogiul diversitatii si a promovat cu ardoare cauza refugiatilor sirieni.

Potrivit fratele sau, Scott Mair, el a suferit de o boala psihica si a urmat un tratament. "Inca nu pot sa cred. Fratele meu nu este violent si nu este deloc interesat de politica", a declarat el in cotidianul Daily Telegraph. "Are antecedente de boala psihica, dar a primit ajutor", a mai spus Scott Mair.