Ankara pregateste "un plan de actiune" impotriva Germaniei dupa adoptarea de catre Bundestag (camera inferioara a parlamentului german) a unei rezolutii prin care se recunoaste genocidul impotriva armenilor comis de Imperiul Otoman in 1915, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al presedintiei turce, relateaza AFP.

"Discutii privind masurile care vor fi luate (...) sunt in curs de desfasurare cu partile implicate, incepand cu Ministerul nostru de Externe. Acestea pregatesc un plan de actiune", a declarat Ibrahim Kalin, in cadrul unei conferinte de presa la Ankara, transmisa in direct de canalul de stiri NTV, scrie Agerpres.

"Dupa ce planul va fi realizat, el va fi prezentat premierului si presedintelui Republicii", a declarat Kalin, fara a oferi alte detalii.

Turcia a reactionat cu furie dupa votul de joi al camerei inferioare a parlamentului german care a calificat drept genocid masacrarea a sute de mii de armeni de catre Imperiul Otoman in timpul primului razboi mondial.

Ankara si-a rechemat ambasadorul de la Berlin pentru "consultari", iar oficiali turci si-au intensificat declaratiile prin care isi exprimau indignarea, crescand astfel ingrijorarile cu privire la aplicarea controversatului acord incheiat intre UE si Turcia, sustinut de Berlin, care a redus in mod semnificativ afluxul de migranti in Europa.

Armenii estimeaza ca un milion si jumatate de semeni de-ai lor au fost ucisi in mod sistematic la sfarsitul Imperiului Otoman. Numerosi istorici si peste douazeci de tari, inclusiv Franta, Italia si Rusia, au recunoscut ca a avut loc un genocid.

Turcia a afirmat la randul sau ca a fost un razboi civil, insotit de foamete, in care au murit intre 300.000 si 500.000 de armeni si tot atatia turci.