Talibanii afgani l-au numit pe Haibatullah Akhunzada drept noul lor lider, a declarat miercuri un purtator de cuvant al gruparii intr-un comunicat de presa, prima confirmare oficiala ca fostul lider, Mullah Akhtar Mansour, a fost ucis de o lovitura cu drona a SUA, transmite Reuters.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Haibatullah Akhunzada este fostul sef al justitiei talibanilor si a fost adjunctul lui Mansour.

Potrivit informatiilor disponibile, Akhunzada este un invatat respectat, dar se stie prea putin despre trecutul sau.

"Toti oamenii trebuie sa se supuna noului Emir-al-Momineen (comandant al credinciosilor)", se spune in comunicatul citat.

Sirajuddin Haqqani, conducatorul unei retele invinovatite pentru multe atacuri importante cu bomba in Kabul in ultimii ani si Mullah Mohammad Yaqoob, fiul fostului lider Mullah Mohammad Omar, vor fi adjunctii acestuia.

Tot miercuri, un atac sinucigas asupra unui autobuz ce transporta personal din cadrul unei curti de apel a ucis zece persoane si a ranit patru in vestul capitalei Kabul.

Akhtar Mansour, liderul talibanilor afgani, a fost ucis intr-un raid aerian american in Pakistan.

"Mollahul Akhtar Mansour era supravegheat de ceva timp. El a fost ucis ieri intr-un atac cu drona in Baloutchistan", au afirmat duminica serviciile de informatii afgane.

Mollahul Akhtar Mansour devenise liderul talibanilor afgani in vara anului trecut, dupa moartea mollahului Omar, fondatorul acestei miscari islamiste.

"Stim ca liderul talibanilor era implicat in activitati care amenintau direct fortele americane si ale coalitiei",a declarat luni seara Jeff Davis, purtatorul de cuvant al Pentagonului.

In prezent, in Afganistan sunt 9.800 de militari americani si alte mii de soldati din state membre NATO.