Cele 28 de tari membre ale NATO vor sa organizeze o noua reuniune de dialog cu Rusia inainte de summitul Aliantei care are loc la Varsovia, in iulie, a anuntat vineri seful organizatiei nord-atlantice, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

NATOFoto: NATO

In cadrul unui dineu de lucru consacrat Rusiei, joi seara, la care au participat ministrii Afacerilor Externe din cele 28 de tari ale Aliantei, reuniti la Bruxelles pentru doua zile, "toti au fost de acord asupra abordarii noastre duble, respectiv o aparare si o descurajare puternice combinate cu un dialog politic", a explicat Stoltenberg.

"Pe aceasta baza, a existat un larg acord ieri pentru ca NATO sa organizeze o noua reuniune a Consiliului NATO - Rusia inainte de urmatorul nostru summit, in iulie", a continuat el.

Aceasta "platforma", in care se reunesc ambasadorii celor 28 de Aliati si omologul lor rus, este necesara pentru "a asigura transparenta si previzibilitatea (...) cu scopul de a evita incidente periculoase care ar putea scapa de sub orice control", a subliniat Stoltenberg.

In cadrul viitorului summit din 8 si 9 iulie, la Varsovia, sefii de stat si de guvern ai Aliantei atlantice ar urma sa decida intarirea militara in est, cu amplasarea de trupe si echipamente in tarile baltice. Aceasta intarire in fata unei Rusii considerate mai "agresive" este fara precedent de la finalul Razboiului Rece.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, a salutat intentia NATO.

"Partea ruseasca nu a evitat niciodata dialogul, noi am sustinut intotdeauna dialogul", a declarat el, citat de washingtonpost.com. "Consideram ca este singura modalitate de a aborda problemele cu care ne confruntam. In acelasi timp, dialogul trebuie sa se bazeze pe incredere si sa fie constructiv si bazat pe respectarea intereselor reciproce, altfel este greu sa fie productiv".

Pentru a protesta impotriva anexarii Crimeii si a ofensivei separatistilor pro-rusi in estul Ucrainei in primavara lui 2014, NATO a suspendat practic orice cooperare cu Moscova, pe care o acuza ca sustine rebelii cu arme si trupe.

Teoretic, Alianta a mentinut deschise canalele de dialog politic, dar in afara catorga intalniri dintre Stoltenberg si seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, nicio reuniune a Consiliului NATO-Rusia nu a fost organizata timp de 20 de luni.

In 20 aprilie, cei 28 de ambasadori ai tarilor membre ale NATO si ambasadorul rus Alexandr Grushko au reluat dialogul, dar fara a regla "dezacordurile profunde" legate de criza ucraineana, dupa cum a comentat Stoltenberg.

Tari precum Franta si Germania au promovat organizarea unei noi reuniuni in acest format inaintea summitului, in conditiile in care aliatii estici, incepand cu tarile baltice si Polonia, s-au aratat sceptice.