Legea privind modul in care sunt reglementate cartelele prepay va avea o perioada de implementare, astfel incat detinatorii sa aiba timp sa isi declare identitatea, a declarat, miercuri seara, la TVR, ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Marius Bostan, care a precizat ca va depune toate eforturile ca aceasta lege sa fie cat mai repede dezbatuta public, citeaza Agerpres.

"Legea o sa aiba o perioada de reglementare, un timp de implementare, de sase luni sa spunem. Apoi o sa aiba un timp de declarare. Daca ai cartela, o sa ai un timp sa-ti declari identitatea. Ar fi normal sa se dea o perioada rezonabila de inregistrare, pentru ca altfel, in ultima zi de intrare in vigoare a legii o sa fie cumparate zeci de milioane de cartele si nu are niciun efect. In momentul in care detinatorul cartelei, intr-un timp rezonabil, sa zicem de trei luni, nu se va inregistra...el va primi un sms: trebuie sa vii sa te inregistrezi. (Inregistrarea se va face n.r) la un operator de date cu caracter personal sau la magazinele operatorului. Reglementarile tehnice or sa se dea prin normele metodologice", a spus ministrul Comunicatiilor, subliniind ca, in cazul celor aflati in strainatate "am putea sa gasim si o forma de semnatura electronica, de identificare la distanta".

Ministrul a explicat ca in viitor, conform acestei legi, persoanele care vor dori sa cumpere o cartela vor trebui sa se inregistreze cu buletin, in timp ce vanzatorii vor trebui sa se autorizeze.

"Ideea este in felul urmator...In mod normal ma duc ca simplu cetatean si vreau sa cumpar aceasta cartela. Cu ajutorul buletinului se inregistreaza: cod, data nasterii...Or sa le vanda (cartelele n.r) cei care au acces la aceste date, cei care culeg date cu caracter personal. In momentul in care ai dreptul sa vinzi aceasta cartela, trebuie sa te inregistrezi ca operator de date cu caracter personal si trebuie sa respecti legea, pentru ca cei care opereaza cu date de acest tip trebuie sa respecte niste reguli si au niste raspunderi. La acel moment, daca este un dealer care se autorizeaza, el poate vinde. Daca este un chiosc mai mic si nu doreste sa se autorizeze, sa respecte regulile, atunci nu vad de ce ar vinde acest serviciu. Exista o lege ce reglementeaza corect si clar pe cei care opereaza cu date cu caracter personal. Si sunt raspunderi si pedepse. In momentul in care doresti sa operezi cu astfel de date te inregistrezi la o autoritate responsabila. Sunt niste relee de siguranta, niste nivele de siguranta si trebuie sa le respecti. Daca nu le respecti esti controlat, amendat etc", a precizat Marius Bostan.

El a mentionat ca va depune toate eforturile ca legea sa intre cat mai repede in dezbatere publica.

"O sa depun eforturi cat mai repede aceasta lege sa fie discutata, dezbatuta public, dupa toate regulile. La fel am facut si cu Legea securitatii cibernetice. Am lansat-o in dezbatere, am facut doua dezbateri publice, am participat in ultima luna cred ca la peste 15 intalniri pe aceasta tema. Am terminat joi saptamana trecuta", a mai spus Bostan.

Ministrul a precizat totodata, ca aceasta lege "este data pentru criminali si infractori" si nu va rezolva toate problemele de securitate ale Romaniei, iar, in ceea ce priveste constitutionalitatea, ea nu face altceva decat sa repare ce s-a facut prost inainte.

"Nu inseamna ca rezolvam cu aceasta lege toate problemele de securitate ale Romaniei. (...) Aceasta este o lege data pentru criminali si infractori. Referitor la constitutionalitate, trebuie spus ca nu fac decat sa repar ce s-a facut prost inainte. Am scos acele elemente expuse Curtea Constitutionala, le-am extras si le-am tratat conform unui principiu al proportionalitatii: adica nu trebuie sa omoram, in limbaj popular, musca cu tunul. Adica principii de proportionalitate intre ceea ce se poate intampla daca nu fac ceva si ce masuri trebuie sa iau cu costuri rezonabile pentru a micsora probabilitatea", a mai spus seful MCSI.

Premierul Dacian Ciolos a subliniat, duminica, necesitatea unui control mai bun al vanzarii cartelelor prepay, precizand ca Romania este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana care vinde cartele prepay fara un control de identitate.

"Inteleg chiar ca au fost folosite in ultima perioada cartele prepay din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte, in Uniunea Europeana, tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania", a spus Ciolos, la Pro TV.

La randul sau, Marius Bostan a afirmat luni ca reglementarea acestui segment se afla in lucru in cadrul unui grup inter-institutional.

'Exista un grup inter-institutional care lucreaza la aceasta problema. Noi am considerat prioritate Legea securitatii cibernetice si deja, astazi, pleaca in circuitul de avizare, in interiorul Guvernului, aceasta lege. Avem o preocupare si in privinta cartelelor prepay. Este o chestiune care ar trebui reglementata. In urma consultarilor cu grupul inter-institutional vom vedea ce se va intampla (...) Personal, as pleda pentru detasarea problemelor cu cartelele prepay intr-o singura reglementare (...) Nu pot decat sa repet ceea ce a spus premierul. Este evident ca daca a declarat asta premierul Romaniei, nu pot sa contrazic ceea ce a spus. Este o realitate, ne izbim de ea. Cartele de acest gen din Romania s-au mai folosit si pentru alte lucruri. Probabil ca erau mai ieftine', a spus Bostan.

Joi, SRI informa, printr-un comunicat de presa, ca in Romania, indivizi afiliati organizatiilor teroriste au folosit cartele prepay pentru comunicare in exterior.

"In Romania, indivizi afiliati organizatiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare in exterior. Investigatia priveste inclusiv posibilitatea utilizarii unor astfel de cartele in atentatele din Europa. De altfel, informatii recente indica lansarea de amenintari la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o tara europeana de pe astfel de cartele", a precizat SRI.

SRI mentioneaza ca investigheaza, in cooperare cu institutiile din Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului si partenerii internationali, folosirea cartelelor nenominale romanesti in zone in care activeaza organizatii teroriste.

"SRI a reliefat constant necesitatea adoptarii unei legislatii privind cartelele pre-paid conforme cu normele UE", subliniaza sursa citata.