Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reprosat, luni, Uniunii Europene ca a intarziat 4 luni deblocarea fondurilor promise Turciei pentru gestionarea valului de 2,7 milioane de refugiati sirieni aflati in tara sa, pe care trebuie sa ii opreasca sa ajunga in Europa. Presedintele Turciei a facut aceasta afirmatie luni, in timpul unui discurs la Ankara, in ziua in care la Bruxelles are loc un nou summit UE-Turcia dedicat crizei migrantilor, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Domnul prim-ministru (Ahmet Davutoglu - n.red.) se afla la Bruxelles. Sper ca va reveni cu acesti bani", a adaugat Erdogan.

Liderii celor 28 de state membre si premierul turc au convenit, la summit-ul UE-Turcia din decembrie anul trecut, ca Uniunea Europeana sa ofere Ankarei 3 miliarde de euro pentru gestionarea problemei refugiatilor sirieni din Turcia.

In plus, UE a promis Ankarei ca va deschide un nou capitol in negocierile de aderare a acestei tari - lucru care s-a intamplat doua saptamani mai tarziu - si ca va accelera eliminarea vizelor, daca se vor indeplini conditiile necesare.

In schimbul ajutorului financiar primit de la Bruxelles, Turcia s-a angajat sa ajute UE sa gestioneze valul de migranti, fara precedent de la al doilea razboi mondial.

Uniunea Europeana va cere Turciei si Greciei sa ajute la solutionarea crizei migrantilor si sa inchida definitiv asa-numita "ruta balcanica", in cadrul noului summit UE-Turcia care are loc luni la Bruxelles si este considerat crucial pentru gasirea unei solutii in criza refugiatilor, intr-un moment in care sosirea pe continent a peste un milion de solicitanti de azil a divizat Europa mai mult ca niciodata.