Guvernul grec estimeaza ca pana la 70 000 de migranti vor ajunge in Grecia in perioada urmatoare, luand in considerare si folosirea fortelor armate pentru a gestiona criza, anunta, intr-o declaratie, ministrul migratiei de la Atena, scrie The Guardian.

Ministrul migratiei grec, Yannis Mouzalas, a declarat: "Luna urmatoare vor veni intre 50 000 si 70 000 si apoi consider ca fluxul se va opri acolo."

Recunoscand ca va fi "o sarcina grea si foarte dificila", Mousalas spune ca este probabil ca fortele armate grecesti, recent implicate pentru a construi centrele de screening pentru migranti, vor fi chemate pentru a gestiona criza.

"Oriunde va fi nevoie de armata, aceasta va juca un rol, asa cum o face in toate democratiile vestice", a declarat acesta. "Acum ne folosim de armata pentru a construi (tabere si centre) si pentru a distribui alimente; maine, nu stim, s-ar putea sa trimitem camioane si sa folosim armata in alte scopuri."

Partidul de stanga, Siriza, aflat la conducere intr-o coalitie cu Partidul Grecilor Independenti, au rezistat pana acum in fata ideii de a da armatei un rol mai important in gestionarea fluxului de oameni ce intra in Europa pe Marea Egee. Intr-o tara a trecut prin 7 ani de dictatura militara pana in 1974, multi stangisti si-au exprimat consternarea., scrie The Guardian.

Pana duminica 22 000 de oameni se gaseau prinsi in Grecia, dintre care 6000 la granita cu Macedonia in urma impunerii de restrictii pe rutele de migratie.

In timp ce Mouzalas insista asupra faptului ca numarul migrantilor, desi in crestere, va putea fi gestionat, Comisarul european pe tema migratiei, Dimitris Avramopoulos, a vorbit despre o criza umanitara iminenta in cazul in care blocul european va continua sa se implice in "actiuni unilaterale."

Avramopoulos declara ca:"Nu mai are rost sa jucam jocul invinuirii. Pur si simplu trebuie sa facem orice este posibil pentru a controla situatia."

Prinsa in cea mai mare criza economica din epoca moderna, Grecia indatorata a cerut ajutor de urgenta din partea UE. Ca parte a planurilor urgente ce urmeaza sa fie puse in aplicare imediata, Mouzalas a spus ca vor fi stabilite tabere improvizate si vor fi ridicate corturi pe terenurile sportive locale.

Alte 4 centre vor fi ridicate in nordul provinciei Macedonia. Anticipand fluxul de migranti, Atena a cerut ajutorul prin livrarea de corturi, paturi, saci de dormit, vehicule de transport, ambulante si alte provizii.