​Ucraina a semnat o intelegere cu gigantul Cargill pentru a construi un terminal major de exportare a cerealelor, care, considera ambasadorul american, ar putea ajuta tara sa se transforme intr-o "super putere" agricola, informeaza Radio Free Europe.

Transport de cerealeFoto: autoline-eu.ro

Intelegerea in valoare de 100 de milioane de dolari cu firma ucraineana M.V. Cargo a venit in ciuda crizei politice de la Kiev de anul acesta si a conflictului cu separatistii din est.

"Ucraina este deja una dintre cele mai mari puteri agricole din lume, dar ar trebui sa ajunga o super putere" a declarat ambasadorul american Jeffrey Pyatt la ceremonia de semnare de pe 24 februarie.

Exporturile agricole au ajuns in 2015 la un total de 16 miliarde de dolari, iar Pyatt a cerut Kievului sa ramana pe aceasta directie a reformei economice pentru a mai atrage astfel de afaceri.

Corporatiile globale precum Cargill "se uita la un guvern si la un presedinte ce demonstreaza un angajament pentru progresul continuu la nivelul legii, inclusiv la reforma anticoruptie" a mai adaugat acesta.

"Este un prim pas realizat de Ucraina ce face ca partenerii americani sa ne vada ca un loc bun si sigur pentru a face investitii" a declarat premierul Arseniy Yatsenyuk.

Ministrul Agriculturii Oleksiy Pavlenko a spus ca Ucraina se asteapta ca intre iulie 2015 si iunie 2016 sa exporte un numar record de 37 de milioane de tone de cereale.

Oficialii ucrainieni au anunta ca noul port de cereale din regiunea Odesa va avea o capacitate de 5 milioane de tone, dar se mai poate extinde cu 50%.

Compania Cargill se asteapta ca realizarea proiectului sa dureze in jur de doi ani.

"Noul port va fi benefic pentru fermierii ucrainieni, economia si securitatea productiei globale de mancare" a spus Andreas Rickmers, reprezentant al companiei.