Protestatarii indieni care vor cote de locuri de munca pentru casta lor au anuntat luni ca au acceptat o propunere a guvernului statului lor dupa ce violentele au provocat moartea a 19 persoane, informeaza AFP. Cu toate acestea, protestatarii din zona rurala au continuat luni sa blocheze autostrazi si paralizand un stat din nordul tarii. Situatia s-a imbunatatit insa pentru cei 20 de milioane de locuitori ai orasului New Delhi, dupa ce armata a reluat controlul asupra principalei surse de apa a capitalei din mainile manifestantilor.

Violente de casta in IndiaFoto: Captura Press.TV

"Am acceptat o propunere a guvernului" statului Haryana, din nordul Indiei, "si suntem in curs de a ne consulta si cu alti lideri (ai castei) Jat pentru a ajunge la un consens pentru un apel la oprirea agitatieie actuale", a declarat Yaspal Malik, care conduce un grup de organizatii reprezentative pentru aceasta comunitate.

19 persoane si-au pierdut viata in cele cateva zile de revolte si jafuri desfasurate in statul Haryana de catre membrii castei rurale Jat. Incidentele ameninta sa submineze promisiunea premierului Narendra Modi pentru o viata mai bune pentru indenii care l-au ales in 2014 cu cea mai mare majoritate obtinuta de un candidat in ultimele 3 decenii, informeaa Reuters.

Mii de soldati au fost trimisi sa potoleasca protestele, insa violentele au izbucnit din nou luni in apropiere de orasul Sonipat, manifestantii dand foc unui tren de marfa.

Un compromis negociat cu reprezentantii Jat, intermediat duminica de ministrul de Interne al lui Modi, nu a reusit sa ii determine pe protestatari pentru sa indeparteze obstacolele cu care au blocat autostrazile. Perturbarea a fost puternic resimtita: 850 de trenuri anulate, 500 de fabrici inchise si pierderi economice ale afacerilor estimata la 2,9 miliarde dolari.

"Vom continua protestele. Guvernul crede ca vom ceda la tacticile lor de presiune, insa fac o mare greseala ignorandu-ne", a declarat pentru Reuters Ramesh Dalal, organizatorul de Jat Arakshan Andolan.

"Membrii Jat sunt hotarati sa castige lupta. Au trimis armata sa ne ontroleze mania, insa au esuat".

Armata indiana a reluat totusi controlul asupra unui canal care aduce trei cincimi din necesarul de apa al capitalei. Ministrul sef pentru New Delhi, Arvind Kejriwal, a anuntat ca armata a redeschis ecluzele de pe canalul Munak din nordul orasului. Apa ar urma sa ajunga in metropola in urmatoarele cateva ore.