Statele nord-africane vecine cu Libia se pregatesc din nou pentru o posibila interventie militara vestica in Libia, intarindu-si securitatea la granite si trimitand avertizari diplomatice despre riscul iminentei actiuni impotriva Statului Islamic ce va forta mii de refugiati sa isi paraseasca locuintele, scrie Reuters.

In conditiile in care ISIS s-a extins in Libia – cucerind orasul Sirte si atacand porturile de petrol – s-au intensificat apelurile pentru o reactie a vesticilor in incercarea de a impiedica gruparea sa-si stabileasca o noua baza inafara teritoriului dintre Irak si Siria.

Pentru Tunisia, Egipt si Algeria, state ce impart granita cu Libia, era deja o provocare la adresa securitatii faptul ca statul a devenit scena unui conflict ce a permis Statului Islamic sa se dezvolte timp de 5 ani, dupa ce atacul NATO a dus la inlaturarea lui Muammar Gaddafi.

Inca se discuta tipul interventiei statelor vestice. Insa presedintele SUA, Barrack Obama, a cerut consilierilor sai de securitate sa caute o cale pentru a opri ISIS, iar oficialii americani considera ca una dintre optiuni ar fi apelul la atacuri aeriene si la operatiunile fortelor speciale.