Presedintele Vladimir Putin a "aprobat probabil" executarea la Londra a disidentului rus Alexandr Litvinenko, a afirmat joi un judecator britanic, in concluziile anchete publice privind moartea fostului spion KGB, transmite AFP.

Alexandr LitvinenkoFoto: Captura YouTube

"Operatiunea FSB (noul nume al KGB) a fost probabil aprobata de dl. Patrushev (Nikolai Patrushev, fostul sef al FSB) si de asemenea de presedintele Putin", a spus magistratul, in aceste concluzii.

Alexandr Litvinenko, 43 de ani, a murit dupa ce a fost otravit cu poloniu la sfarsitul anului 2006, la trei saptamani dupa ce s-a intalnit sa bea un ceai la Millennium Hotel din centrul Londrei cu doi fosti agenti rusi, Andrei Lugovoi, in prezent deputat din partea unui partid nationalist, si cu omul de afaceri Dmitri Kovtoun.

"Sunt sigur ca domnii Lugovoi si Kovtoun au pus poloniu 210 in ceainic la in data de 1 noiembrie 2006. Sunt sigur ca au facut asta cu intentia de a-l otravi pe Litvinenko", a scris judecatorul Owen, in concluziile sale.

Potrivit acestuia, o prima doza, mai slaba, de poloniu i-a fost administrata mai devreme, in 16 octombrie, inainte de doza fatala din 1 noiembrie.

"Dovezile pe care le prezint stabilesc in mod clar responsabilitatea statului rus in moartea dl. Litvinenko", a adaugat el.

"Faptul ca dl Litvinenko a fost otravit cu poloniu 210 produs intr-un reactor nuclear sugereaza ca dl Lugovoi si dl. Kotvoun actionau in contul unui stat si nu al unei organizatii criminale", a adaugat el.

Moscova a denuntat rapid o ancheta "instrumentata politic" si lipsa de "transparenta".

Lugovoi neaga acuzatiile

De la Moscova, Lugovoi a respins acuzatiile "absurde" ale justitiei britanice.

"Acuzatiile impotriva mea sunt absurde (...) Rezultatele anchetei demonstreaza inca o data pozitia antirusa si ingustimea de spirit a Londrei", a declarat acesta, pentru agentia Interfax.

Vaduva lui Litvinenko cere sanctiuni impotriva lui Putin si a Rusiei

Vaduva lui Alexandr Litvinenko a cerut joi guvernului de la Londra sa adopte sanctiuni impotriva Rusiei si a presedintelui Vladimir Putin.

"Cer (...) impunerea de sanctiuni economice tintite si interdictia de a calatori in special pentru Patrushev si Putin", a declarat, la Londra, Marina Litvinenko.

Marina Litvinenko a afirmat ca sotul sau "a fost ucis de agentii statului rus in primul act de terorism nuclear, in plin centru al Londrei".

Fotografia care a facut inconjurul lumii

Alexandr Litvinenko a murit in data de 23 noiembrie 2006 la varsta de 43 de ani. Fotografia sa, pe patul de moarte, in care apare fara par in cap si extrem de slabit, a facut inconjurul lumii.

Ancheta a descoperit puternice concentratii de poloniu in barul in care a baut ceaiul cu cei doi cetateni rusi si in special in cana folosita de Litvinenko.

In aceeasi seara, Litvinenko s-a simtit rau.

Internat la University College Hospital din Londra, fostul agent l-a acuzat pe Vladimir Putin, intr-o scrisoare dictata pe patul de moarte, ca a ordonat uciderea sa, ceea ce Moscova a dezmintit tot timpul.

Alexandr Litvinenko se alaturase la Londra miliardarului Boris Berezovski in 1999. Si acesta, inamic declarat al lui Vladimir Putin, a decedat in conditii neelucidate in martie 2013, in resedinta sa britanica. Si el colabora cu serviciile secrete britanice.

Cadavrul lui Litvinenko, care obtinuse cetatenia britanica si se convertise la islam, a fost ingropat intr-un cimitir londonez intr-un sicriu de plumb.

Care va fi raspunsul Londrei?

O prima ancheta judiciara, care analiza posibila implicare a Kremlinului, a fost blcoata in urma refuzului Moscovei de a-i extrada pe Dmitri Kovtoun si Andrei Lugovoi.

O "ancheta publica" a preluat ulterior cazul. Aceasta are ca scop doar stabilirea faptelor, fara a pronunta condamnari.

In urma concluziilor judecatorului de instructie Robert Owen, relatiile dintre Rusia si Marea Britanie risca inca o data sa se deterioreze puternic.

Potrivit cotidianului The Guardian, diplomati britanici i-au cerut premierul David Cameron, care a aflat despre acest raport marti, sa nu decreteze eventuale sanctiuni ca semn de represalii, pentru a nu compromite negocierile privind conflictul din Siria.