Procesul de extradare spre SUA al traficantului de droguri mexican Joaquin "El Chapo" Guzman va dura cel putin un an, dar ar putea tine pana la patru sau sase ani daca avocatii sai utilizeaza toate caile de recurs, au declarat luni serviciile procurorului din Ciudad de Mexico, scrie AFP.

"Consider ca procesul ar putea dura cel putin an an", a declarat pentru postul de radio "Radio Formula" Jose Manuel Merino Madrid, director pentru relatii internationale al serviciilor procurorului. Acest inalt functionar a afirmat ca si-a fondat estimarea pe cazuri anterioare de traficanti de droguri care au recurs la toate caile legale pentru a evita extradarea, informeaza Agerpres.

"In cazul in care Ministerul de Externe ar considera ca exista suficiente elemente pentru a da unda verde extradarii, (El Chapo) ar putea sa depuna recurs" in fata justitiei, a adaugat Jose Manuel Merino Madrid.

Dupa ce judecatorii vor publica decizia lor finala privind extradarea, va depinde de Ministerul de Externe mexican sa adopte o decizie finala si Guzman va mai putea face apel.

Procesul formal de extradare spre SUA al narcotraficantului ''El Chapo" a fost lansat duminica in Mexic dupa ce reprezentanti ai Interpol s-au deplasat la inchisoarea din Altiplano pentru furniza 'doua mandate de arestare in scopul extradarii'.

Avocatul lui 'El Chapo" s-a angajat sa poarte o lupta juridica 'dura', ce ar putea ajunge pana la Curtea Suprema, pentru a se opune extradarii liderului cartelului din Sinaloa spre SUA, in baza motivului ca acolo ar risca pedeapsa cu moartea. Narcotraficantul a fost arestat intr-un hotel in apropiere de Los Mochis, zona de coasta a statului Sinaloa (nord-vest), regiunea lui natala, a anuntat guvernatorul statului, Mario Lopez Valdez.