Rusia a prelungit cu un an aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova, companiile Moldovagaz si Gazprom semnand joi un contract in acest sens, transmite Mediafax.

Contractul pentru aprovizionarea cu gaz rusesc a Republicii Moldova a fost prelungit pana pe 31 decembrie 2016, a anuntat, joi, compania Moldovagaz intr-un comunicat.

De asemenea, a fost prelungit cu un an si acordul privind tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul Republicii Moldova pentru aprovizionarea unor tari din Balcani.

"Termenii contractelor incheiate intre Gazprom si Moldovagaz sunt prelungiti prin acordul partilor pana la 31 decembrie 2016. In acest scop, partile au semnat Acordurile aditionale la Contractul privind conditiile de furnizare a gazelor naturale in Republica Moldova in perioada anilor 2007-2011 si la Contractul privind conditiile de tranzitare a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova din 2011", precizeaza compania din Republica Moldova.

"Prin urmare, si in anul 2016 va fi aplicata aceeasi formula europeana de stabilire a preturilor la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formula bazata pe valoarea medie aritmetica a pretului de vanzare a gazelor naturale de catre Gazprom in tarile europene si cotatiile preturilor la produsele petroliere. Celelalte conditii contractuale de furnizare si de tranzitare a gazelor naturale vor ramane neschimbate", a precizat Moldovagaz.

Potrivit agentiei TASS, tarifele gazelor rusesti exportate in Republica Moldova vor fi revizuite trimestrial pe baza unei formule stabilite de ambele parti. In primul trimestru al anului 2015, R.Moldova importa gaz la pretul de 210,2 dolari pentru 1.000 de metri cubi.￯