Justitia franceza va anunta pe 4 noiembrie decizia cu privire la cererea de extradare depusa de Rusia pe numele opozantului franco-rus al lui Vladimir Putin, Nikolai Kobliakov, acuzat de Moscova de "frauda pe scara larga", a anuntat aceasta miercuri, potrivit AFP., citata de Agerpres.

Nikolai Kobliakov este unul din liderii asociatiei "Rusia-Libertate" care a organizat in Franta manifestatii contra presedintelui rus si a prezentat mai multe rapoarte asupra coruptiei din Rusia.

"Inteleg inversunarea Moscovei. Am facut multe lucruri care deranjeaza actuala putere. Dar nu procedurile angajate impotriva mea ma vor face sa tac", a declarat el.

In cursul unei audieri la Curtea de Apel din Paris, procurorul a cerut miercuri autoritatilor ruse informatii suplimentare despre faptele reprosate opozantului.

Moscova il acuza ca a falsificat semnaturi cu ocazia incheierii unor contracte in 2004, dar explicatiile Kremlinului sunt "confuze" si "contradictorii" si "este dificil sa intelegi ce constituie o infractiune", a subliniat ministerul public.

Pentru avocata opozantului, Kamalia Mehtiyeva, "aceste informatii suplimentare nu sunt necesare pentru ca cererea Rusiei este ilegala". "Mai ales ca faptele reprosate sunt prescrise", a tinut ea sa precizeze solicitand respingerea cererii formulate de Moscova.

In iulie 2014, Nikolai Kobliakov a fost arestat in Bulgaria in urma unui mandat de arestare eliberat de Interpol. Justitia bulgara a refuzat extradarea lui, considerand "insuficiente" informatiile furnizate de Rusia.