Europa jongleaza cu cinci crize simultane, toate socuri neprevazute anterior, aflate in stagii diferite de dezvoltare: refugiatii din Siria, muntele de datorii de la periferia zonei euro, scaderea economiei globale, anexarea Crimeei de catre Rusia si efectele sale si scandalul in care este implicat producatorul german e masini Volkswagen.

HotNews.roFoto: Hotnews

Metafora cea mai folosita in cadrul teoriei haosului este ca zbaterea unei aripi de fluture poate declansa o tornada in alta parte de lume. Un factor declansator, aparent inocent initial, a fost decizia de principiu a cancelarului Angela Merkel de a deschide Germania pentru refugiatii din Siria.

Cei mai multi dintre germani au fost de acord cu decizia ei, dar Merkel nu a pregatit nici tara ei, nici restul Europei - politic si logistic - pentru ce a urmat.

De exemplu, in Berlin si Hamburg situatia locativa este atat de disperata ca se pregateste legislatie care sa permita exproprierea de apartamente private nelocuite si de proprietati comerciale. Exista cazuri in care autoritatile locale au terminat contractele de inchiriere sociale pentru a gazdui refugiati. Cand sectorul public se comporta asa, este evident ca xenofobia pandeste dupa colt.

Criza refugiatilor, mai mult decat orice alt factor reduce din ce in ce mai mult spatiul de manevra al Germaniei. Dar acesta nu este singurul factor.

O limitare serioasa este impusa de incetinirea economiei mondiale, al carei impact asupra zonei euro nu este atat de vizibil deocamdata, situatie ce se poate modifica insa foarte curand. De fapt, practic nu exista nicio sansa ca zona euro sa sfideze incetinirea globala, pentru ca principala sa strategie de dupa ultima criza economica globala se bazeaza pe exporturile nete.

In general nu este sanatos din punct de vedere economic sa te bazezi pe politici ce depind de alti actori globali. Iar acest lucru se vede acum, cand unii dintre acesti actori economici, precum China, nu se simt prea bine, iar in Europa nu se gaseste un Plan B.

Combinatia incetinire economica - criza refugiatilor va transforma probabil surplusul fiscal german intr-un mic deficit, ceea ce nu ar constitui o problema in conditii normale. Germania chiar ar trebui sa meraga putin pe deficit pentru a ajuta economia eurozonei.

Dar Germania si-a impus o norma constitutionala care prevede echilibru bugetar in cadrul unui ciclu economic. Astfel, in momentul in care surplusurile dispar, spatiul de manevra legislativ si politic dispare. Simplist spus, germanii au decis sa cheltuie banii in plus pe refugiati, nu pe greci.

Guvernul reales in Grecia va incepe curand sa implementeze - sau sa pretinda ca o face - reformele economice. Dupa cum o arata istoria recenta, o va face probabil incomplet sau cu mari reticente.

Cand termenul se va incheia, creditorii vor evalua programul si vor decide daca masurile luate au fost indeajuns. Daca nu, se va pune din nou pe tapet ideea unui Grexit.

Dar chiar daca evaluarea va fi una pozitiva, rezultatul s-ar putea sa fie tot unul negativ, pentru ca guvernul elen va insista iar pentru o reducere a datoriei, sprijinit iar de Fondul Monetar International.

De altfel, FMI a spus deja ca nu va mai fi de acord cu inca o intelegere prin care Atena se face ca reformeaza iar creditorii rostogolesc datoria mai departe. Dar asta ar insemna din nou intrarea intr-un impas cu consecinte in pietele financiare si noi nopti pierdute de liderii europeni in negocieri la Bruxelles.

Probabil ca in acel moment se va aminti iar despre imoralitatea acordului de salvare din aceasta vara in care nu prea a crezut nicio parte. Acesta ar fi putut sa functioneze doar daca s-ar fi intrunit imposibilul trio al reformelor economice, reducerii austeritatii si taierii datoriei.

Dar Grecia si creditorii sai au ajuns pana la urma la un acord incheiat de frica. Merkel nu a vrut sa fie facuta vinovata pentru Grexit, iar premierul elen Alexis Tsipras s-a temut de ce se va intampla cand in tara sa va aparea o moneda paralela, asa ca a semnat ce i s-a pus in fata.

Ceea ce s-a schimbat intre timp este spatiul fiscal de care dispune Germania, iar scandalul Volkswagen il ingusteaza si mai mult.

Dupa cum au aratat unii analisti, daunele pe care le poate genera scandalul in care este implicat producatorul de masini ar putea depasi ipoteticele pierderi aduse de un eventual Grexit. Iar mare parte din factura va ajunge tot la contribuabilul german.

Unii comentatori spun ca talentul principal al cancelarului Merkel este capacitatea ei de a desface probleme complexe in parti mai mici pentru a le rezolva, dar acest talent s-ar putea sa nu fie suficient pentru gestionarea celor cinci crize actuale din Europa.

Continentul este aproape de haos, si orice se poate intampla, scrie Financial Times.