Numarul agentilor secreti trimisi de Guvernul chinez in Statele Unite a crescut puternic in ultimele luni, denunta oficiali americani, care estimeaza ca este vorba despre un numar de doua cifre, relateaza Mediafax citand CNN.

Este vorba despre agenti de la Ministerul Public al Securitatii - serviciul chinez de spionaj -, au declarat miercuri oficiali americani, apreciind ca aceasta crestere sugereaza ca China arata ca nu isi face prea mari griji fata de legislatia americana.

De asemenea, nu ar fi surprinzator sa existe agenti din cadrul unor agentii chineze din domeniul aplicarii legii pe teritoriul american, fara ca Statele Unite sa stie despre ei, au mai afirmat oficialii citati.

Acesti agenti secreti chinezi patrund pe teritoriul american cu vize turistice sau de afaceri si nu-si raporteaza prezenta autoritatilor americane, asa cum prevede legislatia. Insa plasarea pe teritoriul american a unor oficiali din cadrul unor agentii chineze din domeniul aplicarii legii fara notificarea autoritatilor americane constituie o infractiune grava, au subliniat aceleasi surse.

Diplomati americani au avertizat in weekend China ca este necesar sa inceteze sa mai foloseasca agenti guvernamentali sub acoperire pe teritoriul american pentru a exercita presiuni asupra unor cetateni chinezi sa se intoarca in tara cu scopul de a fi judecati, in special pentru coruptie. Oficiali americani au confirmat pentru CNN ca agenti chinezi au reusit sa determine cetateni chinezi, folosind metode coercitive, sa se intoarca in tara.

Beijingul a replicat luni ca nu incalca acordul de cooperare cu Washingtonul si ca Guvernul chinez lupta pur si simplu impotriva coruptiei in cadrul unui program - "Vanatoare de Vulpi 2015".

"Operatiunea Chinei este legitima si a fost aprobata prin acorduri bilaterale semnate anterior, anul acesta", a replicat Beijingul prin intermediul agentiei de presa de stat China Noua. "Programul Vanatoare de Vulpi 2015, care vizeaza oficiali guvernamentali si din intreprinderi de stat, reprezinta un efort important al Chinei in lupta impotriva coruptiei", subliniaza agentia chineza de presa.