Fostul secretar de stat Hillary Clinton conduce cursa interna din Partidul Democrat pentru nominalizarea in cursa prezidentiala si are peste 30 de puncte procentuale in fata contracandidatului Bernie Sanders. Insa campania ei nu decurge fara probleme.Washington Postciteaza mai multe surse de la varful partidului care se intreaba daca fostul secretar de stat din administratia Obama este cel mai bun candidat din partea democratilor. Clinton se confrunta cu o noua controversa dupa ce a utilizat un server privat de mail in timpul mandatului sau ca secretar de stat, desi legile federale prevedeau ca oficialii sunt obligati sa foloseasca un mail guvernamental,scrie New York Times.

Hillary ClintonFoto: Agerpres

Mandatul ei ca secretar de stat a fost patat de mai multe controverse, inclusiv scandalul Benghazi. Atunci, Clinton a fost acuzata de republicani ca nu a impiedicat atacul terorist asupra ambasadei americane din Libia, in care si-a pierdut viata ambasadorul Chris Stevens si alti trei cetateni americani.

Acum, Hillary Clinton se confrunta cu o alta problema, intrucat a folosit in timpul mandatului ei de secretar de stat, in perioada 2009-2013, un server privat de mail si nu unul oferit de catre Departamentul de Stat.New York Times a scris, in martie 2015, ca, potrivit legilor federale, mail-urile scrise si primite de catre un oficial federal sunt considerate ca facand parte din arhiva guvernamentala si trebuie pastrate pentru a putea sa fie consultate de catre comitetele congresionale, istorici sau reprezentanti ai media.

Fostul secretar de stat a motivat utilizarea unui server privat de mail, sustinand ca nu a dorit sa utilizeze doua dispozitive pentru a citi atat mail-urile personale primite pe adresa privata de mail, cat si mail-urile care au legatura cu activitatea sa guvernamentala, primite pe o adresa de mail guvernamentala,scrie cnbc.com

Hillary Clinton a trimis si primit 62.320 de e-mail-uri in cei patru ani ca secretar de stat, din 2009 pana in 2013, de pe o adresa de e-mail privata, si nu de pe una guvernamentala. La solicitarea Departamentului de Stat, ea a restituit pentru arhivare 30.490 de e-mail-uri pe care le considera ca fiind profesionale. Or,New York Timessustine ca restul e-mail-urilor au fost sterse de catre angajatii ei, intrucat au fost considerate personale.

New York Times scriesi despre probleme de securitate care ar implica utilizarea unei adrese private de mail, pentru corespondenta care priveste activitatea guvernamentala, de catre Hillary Clinton. Astfel, jurnalistii americani mentioneaza ca nu se cunoaste daca mail-ul privat al secretarului de stat era protejat prin criptare sau alte masuri de securitate, dat fiind ca nu era un server al Departamentului de Stat. Directorul Arhivei Nationale de Securitate, Thomas Blanton, care este un sustinator al transparentei guvernamentale, sustine ca: "Mail-urile private nu sunt sigure, iar oficialii nu ar trebui sa le foloseasca", potrivit New York Times.

Eugene Robinson a scris pentru Washington Postca Hillary Clinton si-a folosit server-ul privat de mail intrucat dorea control. Astfel, data fiind pozitia ei, Clinton stia foarte bine ca utilizarea unui server de mail guvernamental implica arhivarea corespondentei sale. Ea a folosit in mod deliberat un mail privat pentru ca oponentii sai politici sa nu intra in posesia mail-urilor, sustine Robinson. Mai mult, dupa ce a predat mail-urile, care implica activitatea sa guvernamentala, primite pe acel server catre Departamentul de Stat, Clinton a distrus mail-urile considerate private, argumentand ca problemele sale personale nu privesc publicul.

De asemenea,Robinson scrie caHillary Clinton ar putea sa aiba probleme legale in ceea ce priveste scandalul server-ul privat de mail, intrucat mai multe mail-uri primite de fostul secretar de stat contineau informatii sensibile si, totusi, erau pastrate pe un stick de memorie in cabinetul avocatului acesteia. Or, Hillary Clinton a sustinut in repetate randuri ca mail-urile de pe serverul privat nu ar fi continut informatii clasificate,scrie Washington Post.

Potrivit Washington Post, Hillary Clinton a sustinut ca nu stie daca corespondenta de pe server-ul ei privat de mail a fost distrusa dupa predarea e-mail-urilor profesionale catre Departamentul de Stat.

Scandalul utilizarii unui server privat de mail nu reprezinta singura controversa cu care se confrunta Hillary Clinton. Fostul secretar de stat a fost audiata, pe 25 iulie, in Congres, cu privire la atacul asupra ambasadei americane din Benghazi, Libia, in care si-a pierdut viata ambasadorul SUA Chis Stevens, impreuna cu alti trei cetateni americani. Clinton era secretar de stat in momentul atacurilor asupra locatiilor diplomatice ale SUA din Benghazi. Republicanii din Congres au pus sub semnul intrebarii modul cum a gestionat Clinton incidentul.