Guvernul elen si expertii creditorilor internationali au ajuns, marti, la un acord privind memorandumul necesar pentru al treilea pachet de finantare a Greciei. Discutiile maraton au durat 18 ore. Ministrul grec de finante a declarat ca ar mai fi 2-3 detalii de clarificat, dar negocierile ar fi finalizate.

Intelegerea prevede ca Grecia sa aiba anul acesta un excedent bugetar primar de 0,25%. Indicatorul se calculeaza fara a tine cont de dobanzile pe care Grecia trebuie sa le plateasca la credite. In 2016, Atena ar trebui sa aiba excedent bugetar primar de 0,5%, iar in 2017 de 1,75%.

Exista insa alte prevederi mult mai sensibile despre care nu se cunosc detalii in prezent. E vorba despre fondul de privatizare, modificarea legislatiei grevelor, eliminarea avantajelor fiscale pentru locuitorii insulelor din Marea Egee sau pentru armatori si altele.

Grecia trebuie sa aiba un acord pe masa, semnat si ratificat inclusiv de unele parlamente nationale, pana pe 20 august. Atunci, tara trebuie sa achite 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana. Al treilea pachet de finantare a fost estimat la 86 de miliarde euro.

Proba de foc va fi, ca si pana acum, ratificarea in Bundestagul german, care va fi chemat din vacanta pentru acest vot.