Dupa 54 de ani de inghet diplomatic, SUA si Cuba si-au redeschis oficial luni ambasadele la Havana si Washington, o noua etapa concreta in procesul de apropiere istorica angajat la sfarsitul anului trecut de presedintii Barack Obama si Raul Castro, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Bulevardul Malecon din HavanaFoto: HotNews.ro

Cladirile care gazduiesc serviciile diplomatice din fiecare capitala si-au reluat automat statutul de ambasade la miezul noptii, urmare a unui acord anuntat la 1 iulie.

La Washington, urmeaza sa aiba loc in cursul zilei o ceremonie in cladirea veche de aproape 100 de ani a misiunii cubaneze, in prezenta sefului diplomatiei cubaneze, Bruno Rodriguez - prima vizita a unui ministru de externe de la Havana dupa Revolutia din 1959.

O importanta delegatie cubaneza este asteptata printre cei 500 de invitati, printre care interpretul emblematic al regimului, Silvio Rodriguez, precum si adjunctul secretarului de stat american insarcinat cu America Latina, Roberta Jacobson, si seful sectiunii de interese a SUA la Havana, Jeffrey DeLaurentis. Cu aceasta ocazie va fi inaltat drapelul cubanez.

Bruno Rodriguez se va deplasa apoi la Departamentul de Stat pentru a se intalni cu omologul sau american, John Kerry, alaturi de care va participa la o conferinta de presa in cursul dupa-amiezii. Kerry si Rodriguez s-a intalnit in aprilie la Summitul Americilor din Panama, unde Obama si Castro au avut de asemenea convorbiri.

Drapelul cubanez va fi instalat de asemenea in salonul de primire al Departamentului de Stat, printre cele ale tarilor cu care SUA au relatii diplomatice.

La Havana, nu este prevazuta nicio ceremonie luni, desi ambasada se deschide oficial. Diplomatii asteapta insa venirea lui John Kerry in aceasta vara, la o data ce urmeaza a fi anuntata, pentru a asista la ridicarea drapelului american, a explicat o sursa diplomatica americana. Ultima vizita a unui secretar de stat american in Cuba dateaza din 1945.

Luni, "toti angajatii sectiunii de interese vor fi reacreditati ca angajati ai ambasadei americane, iar seful misiunii - ca insarcinat cu afaceri. Acest lucru inseamna ca intregul personal va fi reintrodus in corpul diplomatic de la Havana", a explicat sursa citata. Sectiunea de interese americana, supranumita "Sina", are 360 de angajati, in majoritate cubanezi.

Redeschiderea ambasadelor initiaza un nou capitol al angajamentului celor doua tari, facilitand contactele guvernamentale, restranse puternic de cand SUA au rupt relatiile diplomatice in 1961.

Normalizarea relatiilor a fost incetinita de unele dispute, inclusiv cea privind drepturile omului, precum si de dorinta regimului de la Havana de a avea un control strict asupra societatii si economiei.

Embargoul economic impotriva Cubei va ramane totusi in vigoare, Congresul fiind singurul care poate decide ridicarea acestuia.