Justitia turca a autorizat primaria din Istanbul sa continue proiectul urbanistic foarte controversat care a declansat in 2013 proteste antiguvernamentale violente, transmite AFP, citand un comunicat al asociatiei care se opune acestor lucrari.

La sesizarea primariei din Istanbul, Consilul de Stat a anulat decizia prin care un tribunal administrativ a oprit lucrarile de urbanizare din jurul parcului emblematic Gezi, a precizat asociatia Solidaritate Taksim, denumita dupa piata in care este amplasat parcul. "Piata Taksim si parcul Gezi se afla de acum sub protectia Istanbulului, a Turciei si a lumii intregi", a subliniat asociatia, potrivit Agerpres.

Anuntul a declansat proteste si pe retelele de socializare, oponentii proiectului declarand ca nu vor lasa "niciodata sa fie distrus Gezi".

In 2013, o mobilizare masiva pentru a impiedica distrugerea parcului Gezi in favoarea unui proiect imobiliar s-a transformat intr-un protest fata de "deriva autoritara si islamista" a guvernului islamo-conservator. Reprimarea violenta a manifestatiilor de catre politie a provocat 8 morti si mii de raniti.

Proiectul imobiliar contestat este compus dintr-un complex rezidential si comercial ce reconstituie o fosta cazarma otomana, conform dorintei presedintelui Recep Tayyip Erdogan, prim-ministru in 2013 si tinta principala a protestelor.

Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan, la putere din 2002, se afla in prezent in negocieri pentru formarea unui guvern de coalitie, dupa ce, in urma alegerilor din 7 iunie, a pierdut majoritatea parlamentara.