CNN vorbeste despre un alt pericol major al Grexitului in afara celui financiar, si anume despre securitatea in Europa si o tensiune crescuta in cadrul NATO datorita apropierii Greciei (prin Syriza) de Rusia. CNN aminteste recentele vizite ale lui Tsipras in Rusia, precum si faptul ca actualul guvern grec a lasat de inteles ca ar putea cere sprijinul financiar al Moscovei daca esueaza in negocierile cu Occidentul.

"In primul rand, este aproape sigur ca o iesire a Greciei din zona euro ar impinge tara mai aproape de Rusia, un scenariu care ar adanci diviziunile diin cadrul NATO. Legaturile grecesti cu Rusia au fost imbunatatite dupa victoria Syriza in alegerile din ianuarie, iar liderii greci nu au facut nici un secret din faptul ca ei considera Moscova o posibila sursa alternativa de finantare in cazul in care negocierile lor cu partenerii europeni nu reusesc", scrie Emma Ashford in editorialul de pe CNN.

Si chiar daca Grecia iese din Uniunea Europeana, aceasta va ramane un membru al NATO. Grecia a fost un camp de batalie Razboiului Rece si un jucator important in lupta impotriva comunismului. Cu toate acestea astazi, un guvern grec avand legaturi stranse cu Rusia nu numai ca ar perpetua propaganda rusa ca NATO este slaba si divizata, dar ar putea sa-si foloseasca cu usurinta dreptul de veto asupra operatiunilor NATO sau sa blocheze orice raspuns la o potential agresiune rusa in Balcani sau Europa de Est, trage un semnal de alarma CNN care da ca exemplu pozitia Greciei fata de sanctiunile impuse Rusiei de UE pentru ocuparea Crimeei si criza generata in Ucraina.