Polonia poarta negocieri cu Washingtonul pentru stationarea pe teritoriul sau de armament greu american, a declarat duminica ministrul polonez al Apararii Tomasz Siemoniak, intr-un interviu pentru agentia de presa poloneza PAP, transmite AFP.

Militari NATO intr-un exercitiu in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Purtam astfel de discutii cu partea americana. Acesta a fost de asemenea obiectivul discutiilor avute cu ministrul american al Apararii Ashton Carter in cursul vizitei mele la Washington, pe 19 mai", a declarat ministrul, comentand un articol aparut sambata in New York Times.

Potrivit cotidianului american, Statele Unite sunt pregatite sa amplaseze armament greu, inclusiv tancuri si pana la 5.000 de oameni, in mai multe tari baltice si din Europa de Est, inclusiv Romania, pentru a contracara o eventuala agresiune din parte Rusiei.

"Noi lucram deja de o perioada de timp in favoarea unei prezente militare americane maximale in Polonia si pe tot flancul de est al NATO. SUA pregatesc un pachet de diferite masuri. Printre ele, stationarea de material greu in Polonia si in alte tari va fi foarte importanta", a declarat ministrul polonez Siemoniak.

"Este relativ usor sa transferi trupe, dar ar fi bine sa avem material in apropierea zonelor in pericol. Am fost asigurat la Washington ca o decizie va fi luata in curand", a adaugat ministrul polonez.

Daca propunerea Pentagonului este acceptata de executivul american, SUA vor amplasa pentru prima data armament greu in aceste tari care au aderat la NATO si care, inainte de caderea Zidului Berlinului, faceau parte din sfera de influenta a Uniunii Sovietice, scrie New York Times, citand surse americane si aliate anonime.

Este vorba de a linisti tarile baltice si celelalte tari din Europa de Est, foarte ingrijorate dupa anexarea Peninsulei Crimeea si luptele din Ucraina, unde separatisti prorusi contesta autoritatea Kievului in estul tarii.

Kievul si occidentalii acuza Rusia ca ii inarmeaza pe separatisti si ca a desfasurat trupe regulate pentru a le veni in ajutor.

Oficialii care au vorbit cu cotidianul american apreciaza ca Pentagonul ar urma sa aiba unda verde inainte de o reuniune a ministrilor apararii din tarile NATO, prevazuta in aceasta luna la Bruxelles.

In stadiul actual al planurilor Pentagonului, echipament pentru circa 150 de soldati (o companie in armata americana) va fi depozitat in fiecare din cele trei tari baltice.

Echipament pentru o companie sau un batalion (circa 750 de militari) va fi amplasat in Polonia, Romania, Bulgaria si, posibil, in Ungaria, au precizat aceste surse.