Liderii tarilor puternic industrializate (G7), reuniti duminica si luni in statiunea bavareza Garmisch-Partenkirchen, au convenit asupra posibilitatii inaspririi sanctiunilor impotriva Rusiei, in pofida persistentei unor mici divergente, comenteaza Le Figaro in pagina electronica.

Grupul G7, care se prezinta de-acum ca o "comunitate de valori", pentru a se demarca de Rusia, au avertizat Moscova in privinta posibilitatii inaspririi sanctiunilor economice, in cazul agravarii situatiei in estul Ucrainei.

"Sanctiunile ar putea fi anulate doar atunci cand Rusia isi va onora angajamentele", au dat asigurari liderii G7 in comunicatul final, potrivit Mediafax.

"Cu toate acestea, suntem de asemenea pregatiti sa adoptam alte masuri restrictive pentru a creste costul Rusiei daca actiunile sale le va face necesare", au adaugat cei sapte lideri.

"Suntem pregatiti sa facem acest lucru, chiar daca nu ne dorim", a precizat cancelarul german Angela Merkel.

In contextul escaladarii situatiei in estul Ucrainei, Europa se pregateste deja sa prelungeasca sanctiunile economice impuse Rusiei. Decizia urmeaza sa fie validata in cursul urmatorului summit european.

Cu toate acestea, mici divergente asupra implicarii Rusiei in conflictul din estul Ucrainei persista intre liderii din cadrul G7.

In timp ce presedintele american Barack Obama adopta o linie mai dura fata de Rusia, omologul sau francez Francois Hollande vrea dovezi clare privind implicarea Moscovei in ultimele evenimente din estul Ucrainei, afectat de confruntari armate intre separatistii prorusi si trupele ucrainene.

Folosind un limbaj specific Razboiului Rece, presedintele american a avertizat ca omologul sau rus, Vladimir Putin, incearca sa recreeze "gloria Imperiului Sovietic" cu riscul de a ruina economia tarii sale. Potrivit lui Obama, fortele ruse "opereaza" in estul Ucrainei si SUA sunt pregatite pentru un "pas suplimentar".

In schimb, Hollande vrea ca implicarea rusa sa fie dovedita pentru a justifica inasprirea pozitiei occidentale fata de Moscova.

Ministrul ucrainean al Apararii, Stepan Poltorak, a declarat luni, la o reuniune a Consiliului interparlamentar Ucraina-NATO, ca in zonele "ocupate" din regiunea ucraineana Donbas (est) se afla 42.500 de "teroristi si militari rusi".

Insurgentii si-au dublat atacurile asupra pozitiilor aflate sub controlul trupelor ucrainene la sfarsitul lui mai si inceputul lui iunie, in comparatie cu situatia in aprilie, a mai declarat ministrul ucrainean.

Confruntarile separatiste s-au intensificat de cateva zile in estul Ucrainei, in cadrul conflictului care dureaza de peste un an si care s-a soldat pana acum cu cel putin 6.400 de morti.