Cu o zi inaintea summit-ului G7 al marilor puteri industriale ale lumii, castelul Elmau s-a transformat intr-o fortareata. Masurile de securitate ale politiei bavareze si federale nu cuprind doar zona de interdictie in jurul castelului, pe o raza de 16 km, ci si capitala landului, Munchen, caile de acces rutiere si feroviare, inspre granita germano-austriaca. Pana vineri, politia a controlat 63.300 de persoane, la 3000 dintre acestea s-au constatat nereguli. Intre acestea, si doi romani.

Unul dintre acestia are 36 de ani si avea trecuta in date o factura neplatita de 1.300 de euro, pentru care procuratura din Regensburg emisese ordin de retinere. Romanul a platit-o pe loc si astfel si-a putut continua calatoria. Trei ore mai tarziu, joi 4 iunie, a fost identificat alt roman, de 33 de ani, cu o datorie de 500 de euro catre statul german. Neavand bani, el a fost trimis dupa gratii, sa-si ispaseasca pedeapsa in zile de inchisoare la Bad Reichenall.

"Ne concentram controalele pe sudul Germaniei", au declarat surse din politia federala. Insa si in alte landuri, de la frontiera de est, verificarile de persoane s-au intetit. In ultima saptamana din mai, granicerii au depistat in Saxonia 250 de calatori ilegali si alti 380 urmariti pentru diverse delicte, mai mari sau mai mici. E vorba de traficanti, hoti de masini, dar si persoane amendate candva si care nu si-au platit amenzile catre statul german.

Pentru 230 de refugiati fara acte de solicitare a unui azil, calatoria spre Vest s-a incheiat inca inainte de a incepe, caci ei au fost trimis inapoi de unde au venit. Un politician crestin-democrat si fost sef al cancelariei de la Berlin, crede ca rezultatele verificarilor intetite, in vederea G7, au demonstrat "ca aceste controale de frontiera functioneaza si fac Saxonia mai sigura¬.

Hermann Winkler e de parere ca "trebuie, in sfarsit, sa se discute sincer faptul ca exista probleme cu granitele complet libere¬, a adaugat el citat deMopo24.de.

Controalele efectuate de autoritati au loc intr-o perioada de trafic foarte aglomerat. In 7-8 iunie, cand are loc summit-ul G7 circulatia este extrem de intensa, caci la aceasta data vacanta de Rusalii din Bavaria si Baden-Wurttemberg ia sfarsit, iar autostrazile sunt sufocate de sirurile de masini cu oameni care se intorc din concediu.

In plus, masivele mobilizari de protestatari au impus tot atat de masive masuri de securitate luate de statul german.O parte dintre acestia, considerati cei mai agresivi, s-au reunit in miscarea "Stop G7 Elmau" si au inceput, inca de la mijlocul saptamanii, sa campeze "in preajma" castelului unde va avea loc summit-ul. In preajma e un fel a spune, caci zona de interdictie in jurul castelului este foarte larga, iar protestele lor pot fi auzite, in cel mai bun caz, la televizor.

Alti protestatari, de la Partidul Verzilor, BUND, Attac Munchen, Jusos sau Angajatii Catolici au iesit la demonstratii pasnice in Munchen, inca de joi. Partidul Stangii, Die Linke, s-a implicat in ambele forme de protest:"linistitii din Munchen si batausii din Garmisch-Patenkirchen", dupa cum ii numeste Focus.de.

De anul trecut, Rusia nu mai sta la masa discutiilor cu marile puteri, fiind "excomunicata" in urma evenimentelor din Crimeea si Ucraina de Est. Cancelarul Angela Merkel considera ca, momentan, formula G8 este nerealista. "O participare a Rusiei este in prezent de neimaginat", a declarat ea citata de agentia germana de presa dpa. Si totusi, tonul sefei guvernului german a fost apoi inmuiat.

"Unele conflicte, cum e cel din Siria, nu le putem rezolva fara ajutorul Rusiei", a declarat ea, mentionand ca e in permanent contact telefonic cu presedintele Vladimir Putin. Referitor la formatul G7 in loc de G8, fara Rusia, Merkel a spus ca rusii sunt parte din reuniunile G20 (un format largit al celor mai importante puteri industriale si emergente de pe glob), ce au loc regulat, de cand cu criza financiara. "Ma bucur ca si acolo s-a dezvoltat o atmosfera de lucru foarte buna", a spus Angela Merkel, citata de Focus.online.

Ea a adaugat faptul ca nu trebuie sa existe prea mari asteptari, referitoare la rezultatele summitului din 7-8 iunie. "Nu se poate astepta rezolvarea tuturor conflictelor intr-o duminica si intr-o luni". Referitor la criza din Ucraina, ea a precizat pentrudpa ca la summit doar se va "constata starea de fapt" in aplicarea tratatului de la Minsk, incheiat in luna februarie. "Pe acest drum trebuiesa mergem mai departe, insa aceasta necesita timp", a adaugat ea.

Oponentii summit-ului G7 reproseaza costurile foarte mari ale evenimentului. Datele oficiale vorbesc de 130 de milioane de euro. Asociatia platitorilor de impozite din Bavaria le evalueaza insa la 360 de milioane de euro. In primul rand, locul ales este foarte scump, deoarece dincolo de castelul Elmau si cazarea de lux asigurata invitatilor, logistica summit-ului cere multi bani: au trebuit imprejmuite nu doar valea unde se afla castelul, ci si inaltimile montane care o inconjoara.

Au fost construite locuri de aterizare pentru elicoptere intr-o zona de natura protejata, au fost ridicate "depozite si inchisori". "Costurile sunt deplasate", a precizat Rolf von Hohenhau, presedintele asociatiei numite. "La Munchen se organizeaza anual Conferinta de Securitate, in aceleasi conditii de siguranta, cu doar trei milioane de euro¬.

Cancelarul Merkel considera insa ca aceste costuri sunt justificate. La intrebarea adresata de ziaristii de la Die Welt, daca reuniunea n-ar fi putut avea loc in cancelaria de la Berlin, in loc de Schloss Elmau din Bavaria, ea a raspuns. "Vrem sa aratam oaspetilor nostri o minunatabucatica de Germanie si sa discutam intr-o atmosfera cu siguranta importanta pentru astfel de reuniuni".

Cu alte cuvinte, desi de la summit nu se asteapta cruciale hotarari si mari realizari, reprezentantii celor sapte puteri (Germania, Franta, Italia, Japonia, Canada, UK si SUA)vor fi petrecut trei zile de vis si de lux aparte, intr-un decor natural tot de vis. Iar Horst Seehofer, presedintele partidului crestin-social si"regele" de fapt al Bavariei, isi va fi facut pe bani publici o publicitate turistica de nedescris.